Ο τίτλος αφορά την προσεχή κινητοποίηση που διοργανώνει ο Δήμος της Πάτρας για τη διεκδίκηση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης. Πέρα από τον ελαφρά ειρωνικό τίτλο θα πρέπει να διευκρινίσω μερικά πράγματα.
Πρώτον η Δημοτική αρχή έχει κάθε δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να διεκδικεί το καλύτερο για την πόλη και τους δημότες. Το ειρωνικό του πράγματος, το εκ του ασφαλούς, έχει να κάνει με τη χρονική στιγμή.
Ο Δήμαρχος γνωρίζει εδώ και καιρό πως το ζήτημα της απόδοσης του μετώπου από την κυβέρνηση είναι στην τελική ευθεία. Μεσολάβησε άλλωστε πριν λίγες μέρες το ΔΤ του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, δηλώσεις των βουλευτών Αχαΐας κ.α. που διαβεβαιώνουν όχι μόνο για την απόδοση του μετώπου αλλά και για τη διαδικασία. Τρέχει λοιπόν ο Δήμαρχος να “διεκδικήσει την απόδοση του μετώπου ως δική του επιτυχία μετά από «αγώνες» και «μάχες».
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα η κυβέρνηση όντως άργησε να δώσει λύση στο αίτημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως οι προηγούμενοι φρόντισαν να εντάξουν τα λιμάνια στο ΤΑΙΠΕΔ πράγμα που δημιούργησε προβλήματα στην γρήγορη απόδοση καθώς χρειάστηκαν να ξεπεραστούν προβλήματα και γραφειοκρατία.
Όταν εκλέχθηκε ο κύριος Πελετίδης Δήμαρχος είχε άλλα δεδομένα. Ο Υπουργός κ. Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε από την Πάτρα πως αποδίδονται στην πόλη 350 μέτρα μετώπου. Από την Αγ. Νικολάου έως Γούναρη. Στο μικρό διάστημα που έμεινε τότε η προηγούμενη κυβέρνηση Σεπτέμβρης 14-Δεκέμβρης 14, λόγο μάλλον του πρώιμου της Δημοτικής Αρχής καμιά δυναμική κινητοποίηση. Ούτε ανακοίνωση “παθιασμένη”. Τίποτα.
Περιέργως όμως η τότε διοίκηση του ΟΛΠΑ, πρότεινα να δώσει το χώρο για το Νότιο Πάρκο και μάλιστα να χρηματοδοτήσει και τις αρχικές υποδομές. Α! Και μια και φτάσαμε εκεί κοστίζει είπε κάποιος 1.000.000 ευρώ. Επειδή κάποιοι ρώτησαν ήδη , ρωτώ κι εγώ. Μπορούμε να δούμε την οικονομοτεχνική μελέτη; Επίσης, καθώς όπως είπε ο προαναφερόμενος υπάρχουν διάφορα κόστη, όπως π.χ. υλικά, δεν είδαμε κάποιο διαγωνισμό να τρέχει για υποβολή προσφορών.
Πρόταση για παραπέρα επικοινωνιακή τακτική στο Δήμαρχο Πάτρας.
Επόμενη κατάληψη στο φράγμα Πείρου-Παραπείρου. Η κυβέρνηση πρόκειται να δώσει δημόσιο χαρακτήρα ή καλύτερα αυτοδιοικητικό στον φορέα διαχείρισης. Οι προηγούμενοι ήθελαν να εμπλέξουν γνωστό τραπεζικό όμιλο. Να μη του κλέψει τη δόξα η τωρινή κυβέρνηση!
Να γίνει κατάληψη στη Ξερόλακκα. Μπορεί να έχει τεχνικούς συμβούλους σε αυτό, όσους σήμερα είναι δίπλα του και κάποτε φώναζαν πως η Ξερόλακκα να κλείσει τώρα!( ή μάλλον τότε)
Αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχει σχέδιο, να δοθεί λύση μετά από μαχητικές διαδηλώσεις ξανά απαιτώντας να κάνει τον σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμάτων η κυβέρνηση (που το κάνει βέβαια η κυβέρνηση αλλά δεν θα τα λέμε όλα)!
Επίσης όλα αυτά τα κόστη δεν μπορούν να καλυφθούν με ποσά των 22.000 ευρώ που ζήτησε ο Δήμαρχος να εγκριθούν για την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.
Αφού οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις κοστίζουν και πληρώνονται από το ταμείο του δήμου θα πρέπει να πολλαπλασιάσει το ποσό ώστε να ενισχυθούν καταλλήλως!
Θα επανέλθω με περισσότερες προτάσεις καθώς συμμερίζομαι την αγωνία της Δημοτικά Αρχής. Αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχει κανένα όραμα για την πόλη, (δεν έχουμε δει κάποιο συνολικό σχέδιο) τουλάχιστον να προλαβαίνει τις όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες ή πράξεις και να τις οικειοποιείται.