Στην κεντρική διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης για μείωση του στόχου επίτευξης μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων καλωσόρισε «και τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο» η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην Real News, με αφορμή τοποθετήσεις των Κυριάκου Μητσοτάκη, Φώφης Γεννηματά και Γιάννη Στουρνάρα ενώ στρέφοντας τα βέλη της στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η ΝΔ «αυτοπαγιδεύτηκε στο σενάριο της "αριστερής παρένθεσης"» και παρά τα διαδοχικά αδιέξοδα «ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ακόμη και σήμερα στο σενάριο της "αριστερής παρένθεσης"».
«Όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήθελαν να δεσμεύσουν την οικονομία της χώρας με πολύ μεγάλα πλεονάσματα της τάξης του 4,5%, εμείς ήμασταν εκείνοι που μιλήσαμε πρώτοι για τον παραλογισμό της εξοντωτικής και διαρκούς λιτότητας που αυτά θα σήμαιναν. Εμείς καταφέραμε να μειώσουμε τους στόχους, ξεκινώντας από το 0,5% (το 2016) και φτάνοντας το 3,5% στο τέλος της τριετίας. Ταυτόχρονα, επιτεύχθηκε η έγκαιρη δέσμευση για τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους, ώστε -μεταξύ άλλων- οι ετήσιες δαπάνες για την εξυπηρέτησή του να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ. Κάτι που χαλαρώνει περαιτέρω το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο. Η συζήτηση πλέον, αφορά το τι θα επακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018. Μεσομακροπρόθεσμα, λοιπόν, προφανώς και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μειωθεί κι άλλο ο ετήσιος στόχος», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Σχετικά με το αν η Αθήνα ευνοεί τη μη είσοδο του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα, είπε ότι «τη χώρα την ευνοεί κάθε εξέλιξη αντίθετη προς τη λιτότητα, ανεξαρτήτως από τον θεσμικό εκφραστή της». Χαρακτήρισε ενθαρρυντική τη δημόσια έκφραση από «φωνές εντός του ΔΝΤ, ενάντια στις αποτυχημένες συνταγές οικονομικού προτεσταντισμού» και προσέθεσε ότι η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα είναι απόφαση που θα σταθμίσει το ίδιο το Ταμείο.
«Εμείς συνεχίζουμε -με επιτυχία- στον δρόμο που έχουμε συμφωνήσει το περασμένο καλοκαίρι με όλους τους θεσμούς. Επιδιώκουμε τη χρυσή ισορροπία μεταξύ των πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας, αναπτυξιακής προοπτικής και βιωσιμότητας του χρέους», είπε η κ. Γεροβασίλη.
Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο Brexit, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτό θα δημιουργούσε ευρύτερη αστάθεια στο σύνολο της ΕΕ, με δύσκολα προβλέψιμες επιπτώσεις πέραν των οικονομικών και υπογράμμισε ότι η Αθήνα απεύχεται το σενάριο του Brexit, προσθέτοντας πως «ελπίζουμε ότι η περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας μπορεί να επιταχύνει σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, συνοχής και εκδημοκρατισμού». «Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν αντιληπτές οι φυγόκεντρες επιδράσεις της εμμονικής εφαρμογής πολιτικών λιτότητας στην ΕΕ, οι οποίες επιφυλάσσουν δυσοίωνο μέλλον», τόνισε.
Ερωτηθείσα αν η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο περιλαμβάνει και την απλή αναλογική, είπε ότι είναι γνωστή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναλογικότητα του εκλογικού νόμου, προσέθεσε ότι η υπό διαμόρφωση πρόταση θα τεθεί σύντομα προς συζήτηση και υπογράμμισε πως «το σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πολύ νωρίτερα από την εκλογική περίοδο». Η κυβερνητική πρόταση απευθύνεται «σε όλα σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, με την πρόθεση της περαιτέρω θωράκισης του κοινοβουλευτισμού», υπολογίζοντας την υπευθυνότητα και σοβαρότητα «όλων των συναδέλφων βουλευτών, ώστε να διασφαλίσουμε αφενός μεν και την αντιπροσωπευτικότητα του συστήματος, αφετέρου δε το σεβασμό στην ύψιστη έκφρασή του: τις εκλογές», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Η κ. Γεροβασίλη άσκησε κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η ΝΔ «αυτοπαγιδεύτηκε στο σενάριο της "αριστερής παρένθεσης"», χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει, παρά τις τρείς προεκλογικές διαδικασίες, το αδιέξοδο της στρατηγικής αυτής.
«Το πρόβλημα είναι ότι ούτε στη συνέχεια θέλησε να παραδεχτεί την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να γαντζωθεί από την ελπίδα ότι η αξιολόγηση θα οδηγούσε σε αποτυχία. Τώρα που -ευτυχώς για τη χώρα- διαψεύστηκε και αυτή της η ελπίδα, επιστρέφει στον αρχικό επικοινωνιακό μηχανισμό της πόλωσης. Παρά τα διαδοχικά αδιέξοδα, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ακόμη και σήμερα στο σενάριο της "αριστερής παρένθεσης"» ανέφερε.
Προσέθεσε ότι παράλληλα με την βαθμιαία επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα, «τόσο πιο απελπισμένη και κραυγαλέα γίνεται η προσπάθειά του. Φραστικές κορώνες για Βενεζουέλες κ.λπ, θα μπορούσαν ίσως να αποτελούν μέρος θεατρικής επιθεώρησης. Όταν όμως γίνονται κεντρική πολιτική ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και μάλιστα δια στόματος του ίδιου του προέδρου της, τότε η κατάσταση μόνο θλιβερή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ειδικά όταν, καθώς φαίνεται, υπερτερεί η ακροδεξιά λογική της καταφυγής σε εμφυλιοπολεμική φρασεολογία, σε μία ύστατη προσπάθεια κομματικής συσπείρωσης».
Ερωτηθείσα για τα "φάλτσα" εκ μέρους μελών της κυβέρνησης, έκανε καταρχάς λόγο για παρερμηνεία της εσωτερικής ελευθερίας έκφρασης στον ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζεται ως απουσία συνεννόησης, ενώ αναφέρθηκε σε περιπτώσεις «που πράγματι εκφράζονται λεκτικές υπερβολές», τονίζοντας «αλλά έχω την αίσθηση ότι υπερπροβάλλονται και από ορισμένα ΜΜΕ, εις βάρος μάλιστα της πολιτικής ουσίας».
Σε ό,τι αφορά τις αποδοκιμασίες υπουργών, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι μετά από τόσα χρόνια λιτότητας σε όλα τα επίπεδα είναι αναμενόμενο η συσσωρευμένη πίεση να εκφράζεται απέναντι στην πολιτική ηγεσία.
«Από αυτό το σημείο, βέβαια, ως τα σποραδικά οργανωμένα σόου κομματικών παρατρεχάμενων, υπάρχει απόσταση. Δεν μας απασχολούν στημένες "ομάδες αγανάκτησης" συνοδεία καμερών και μικροφώνων, προς τέρψη της μιντιακής βιομηχανίας του θεάματος. Ανησυχούμε συνεπώς όχι για αυτά καθεαυτά κάποια φαινόμενα (τηλε)αποδοκιμασιών, όσο για την ουσιαστική εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Και γι' αυτό εργαζόμαστε με εντατικούς ρυθμούς για εκείνο που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "δίκαιη ανάπτυξη". Όχι μόνο δηλαδή την επιστροφή σε θετικούς οικονομικούς ρυθμούς, αλλά και για τη δίκαιη ανακατανομή του κέρδους από την αντιστροφή της λιτότητας" κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.