Παρά τα θετικά βήματα, η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, παραμένει «εύθραυστη», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της.
Η συνέχεια της επιτυχούς εφαρμογής της συμφωνίας εξαρτάται κυρίως από την πολιτική βούληση όλων των πλευρών, επισημαίνει η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Παράλληλα, τονίζεται ότι πρέπει επειγόντως η Ελλάδα να ενισχύσει την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και προσφυγών, όπως και την προσπάθειά της να γίνεται ταχύτερα η επιστροφή και επανεισδοχή των προσφύγων, κυρίως μέσω της χρήσης της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας.
«Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι Επιτροπές Προσφυγών θα συσταθούν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες και είμαι βέβαιος ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν σύντομα. Πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προετοιμασίας για την έναρξη λειτουργίας του Εθελοντικού Ανθρωπιστικού Προγράμματος Εισδοχής», δήλωσε σχετικά ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, επισημαίνοντας πως είναι ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως όλα τα στοιχεία της συμφωνίας. «Σε αυτά περιλαμβάνεται η ενίσχυση της επαναγκατάστασης και η υποστήριξη της ικανότητας της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να επιλύσει τις αιτήσεις ασύλου σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. Οι τουρκικές αρχές χρειάζεται επίσης να ολοκληρώσουν την εφαρμογή του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων», πρόσθεσε.
Η έκθεση καταγράφει τη σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Ο μέσος αριθμός των παράτυπων διελεύσεων το Μάιο ήταν 47, ενώ πριν την εφαρμογή της συμφωνίας, περίπου 1.740 μετανάστες διέσχιζαν καθημερινά το Αιγαίο με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά.
Σχετικά με την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, η έκθεση καταγράφει από τις 20 Απριλίου ως σήμερα 462 επιστροφές παράτυπων μεταναστών που δεν έχουν κάνει αίτηση ασύλου, συμπεριλαμβανομένων 31 Σύρων.
Στην ίδια έκθεση καταγράφεται η πρόοδος της Τουρκίας όσον αφορά την εκπλήρωση των επτά κριτηρίων που εκκρεμούν για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, πρόοδος έχει σημειωθεί κυρίως με την έναρξη ισχύος την 1η Ιουνίου της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας όπου εκκρεμεί ακόμα μια τελική απόφαση για την τελική της εφαρμογή.
«Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια αξιολόγησης του χάρτη πορείας που απομένουν, ώστε η άρση της υποχρέωσης για τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις των Τούρκων πολιτών να καταστεί εφικτή σύντομα. Παραμένουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.