Στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) περνάει πλέον, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, η αρμοδιότητα για τις μεταθέσεις των οπλιτών.
Σκοπός του αναπληρωτή υπουργού, καθώς φαίνεται, είναι να «αποσυμφορήσει» τα... υπουργικά και βουλευτικά γραφεία από... συγγενείς και φίλους στρατιωτών, που είθισται να πιέζουν για... ευνοϊκές μεταθέσεις οικείων τους προσώπων, που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία.
Η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τις μεταθέσεις, ωστόσο, σε ένα και μόνο πρόσωπο (σ.σ. τον εκάστοτε Αρχηγό του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού και της Αεροπορίας), ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά τα οποία θεωρητικά έρχεται να επιλύσει.
Την ίδια ώρα, «στα σκαριά» φαίνεται πώς είναι και το νέο σύστημα μοριοδότησης των οπλιτών θητείας, καθώς αναμένεται η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης από τον αρμόδιο υπουργό, Πάνο Καμμένο.
Για το θέμα αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Ήδη υπέγραψα την υπουργική απόφαση για τη μοριοδότηση και τη σχετική διαδικασία και αναμένεται να υπογραφεί και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Το σύστημα έχει δύο βαλβίδες ασφαλείας: από τη μια περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με μια μοριοδότηση που θα είναι γνωστή και μέσω Διαδικτύου, άρα υπάρχει διαφάνεια και θα ξέρει κάποιος πριν πάει στο Στρατό που θα μετατεθεί. Από την άλλη, αυτή η διαδικασία θα ελέγχεται, όχι μόνο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά περιοδικά και από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής».
«Βέβαια» εξήγησε, «δεν θα πάψει η προσπάθεια από πολλούς γονείς να αναζητούν και άλλους τρόπους, αλλά μέσω του συστήματος που καθιερώνουμε, οργανώνουμε ένα είδος τείχους. Με τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής μοριοδότησης καθιερώνεται μια ολόκληρη διαδικασία, που συνδέεται με την οικογενειακή κατάσταση του στρατεύσιμου, την οικονομική του κατάσταση και τη φυσική κατάσταση, καθώς και με τον τόπο καταγωγής του, αφού θα προτείνει ο ίδιος που θα ήθελε να πάει. Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιου δεν δουλεύουν και οι δύο γονείς του και πρέπει να μετατεθεί κοντά για να μπορεί να δουλεύει, παίρνει έναν αριθμό μορίων, αντίστοιχα συνυπολογίζονται ασθένειες και άλλα ζητήματα. Στο τέλος όλα αυτά αθροίζονται».