Επίθεση στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον υπουργό Παιδείας εξαπολύει με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί την παιδεία ως μέσο διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα.
«Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του εξαμήνου της «διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη» συνεχίζει να μας εκπλήσσει αρνητικά με την τακτική και τις επιλογές του»,αναφέρει.
Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση, με τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια, ο κ. Φίλης χρησιμοποιεί την παιδεία ως μέσο διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα».
«Αφού ευτέλισε την όποια διαδικασία διαλόγου, μη συγκροτώντας τα θεσμικά προβλεπόμενα όργανα, αλλά λειτουργώντας στο πλαίσιο των επιτροπών που ο ίδιος διόρισε, μας βομβαρδίζει καθημερινά με επικοινωνιακές εξαγγελίες άνευ ουσίας και παιδαγωγικής επεξεργασίας.
Μοναδικός του στόχος είναι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, όπως έκανε και το εξάμηνο Φεβρουαρίου-Αυγούστου του 2015.
Η παιδεία είναι για τον κ. Φίλη και την κυβέρνησή του πρόσφορο έδαφος για κομματική γυμναστική και επικοινωνιακή τακτική. Είναι ένα μεγάλο πρωτοσέλιδο εφημερίδας για τη δημιουργία εντυπώσεων και την αλλαγή της ατζέντας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη και συνεχίζει: «αφού εμμονικά ξήλωσε οτιδήποτε μεταρρυθμιστικό και συναινετικό θεσπίστηκε τα προηγούμενα χρόνια, τώρα ο κ. Φίλης επανέρχεται με μια σωρεία καταργήσεων και μειώσεων:
· Καταργεί το ολοήμερο σχολείο
· Καταργεί τις βαθμολογίες
· Καταργεί εξετάσεις
· Μειώνει τις ώρες μαθημάτων
· Μειώνει τον αριθμό των καθηγητών
· Μειώνει το διδακτικό έτος
· Μειώνει τη διδακτέα ύλη
Απορίας άξιο είναι αν όλα αυτά υιοθετούν κάποια παιδαγωγική πρακτική ή υπηρετούν τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, την οποία φαίνεται ότι ασπάζεται προσωπικά ο κ. Φίλης.
Τον καλούμε να σταματήσει τα «πρωτοσέλιδα παιδείας» και να εγγυηθεί, επιτέλους, μια σοβαρή διαδικασία διαλόγου, επεξεργασίας και υιοθέτησης καλών πρακτικών μέσω των θεσμικών οργάνων διαλόγου.
Τον καλούμε να σταματήσει να αιφνιδιάζει τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και την παιδαγωγική κοινότητα».
«Η παιδεία δεν είναι μέσο για τη στρατηγική της συγκυρίας. Είναι υπόθεση όλων μας, για το μέλλον της χώρας και των παιδιών», καταλήγει.