Σίλβια Πινάλ: Πέθανε η Μεξικανή ηθοποιός, άλλοτε μούσα του σκηνοθέτη Μπουνιουέλ

29/11/2024 | 06:43

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών, η ηθοποιός Σίλβια Πινάλ από το Μεξικό, μούσα του ισπανού σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ, που κέρδισε Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών το 1961 με το φιλμ Viridiana. 

«Η κληρονομιά της ως καλλιτέχνιδας και η συμβολή της στον πολιτισμό μας είναι αξέχαστες», τόνισε για την ηθοποιό μέσω X η υπουργός Πολιτισμού Κλαούδια Κουριέλ δε Ικάσα.

Η Σίλβια Πινάλ είναι «από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία» της λεγόμενης χρυσής εποχής του μεξικανικού κινηματογράφου (1940-1960), τόνισε από πλευράς του σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο όμιλος TelevisaUnivision.

Πέρα από την ταινία Viridiana του Μπουνιουέλ —γαλλοϊσπανική συμπαραγωγή, απαγορεύτηκε την εποχή στην Ισπανία και κατακρίθηκε από το Βατικανό, μολαταύτα έλαβε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1961— η πρωταγωνίστρια εμφανίστηκε σε άλλα δυο φιλμ του εξόριστου στο Μεξικό σκηνοθέτη από την Ισπανία (στη σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία El Ángel Exterminador το 1962, στην επίσης σουρεαλιστική ταινία Simón del desierto το 1964, στην οποία ενσάρκωσε τον σατανά).

Συνολικά, έπαιξε ρόλους σε 84 ταινίες και 42 θεατρικά έργα, ανέφερε ο TelevisaUnivision, υπογραμμίζοντας επίσης τη συμμετοχή της σε τηλεοπτικές σειρές — συνολικά, περιεχόμενο διάρκειας 5.000 ωρών του δικτύου.

Επεισόδια στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου: H Αστυνομία μπλόκαρε τα τρακτέρ, πέρασαν πεζοί οι αγρότες, ξύλο, χημικά και χρήση κρότου-λάμψης (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Αυτός είναι ο Πατρινός που έχασε την ζωή του στο τροχαίο με το φορτηγό στην Ιόνια Οδό – Ήταν πατέρας τριών παιδιών

Για το φλας ο άγριος ξυλοδαρμός του οδηγού λεωφορείου – Άφαντος ο δράστης της επίθεσης

Άγριος ξυλοδαρμός γιατρού στο νοσοκομείο Αιγίου από ασθενή – Τον χτύπησε με μπουνιές στο πρόσωπο

Αίγιο: Για παρακώλυση συγκοινωνιών κατηγορούνται δύο αγροτοσυνδικαλιστές – Δικογραφία και για τον αποκλεισμό στην Αχαγιά

Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Πραποπούλου, μια από τις καλλονές της παλιάς Πάτρας

Πάτρα: “Έφυγε” από τη ζωή η Κούλα Ροδοπούλου, μία γυναίκα που άφησε εποχή

Πρωτοφανές περιστατικό στην Πάτρα: 89χρονη θανάτωσε κουτάβια – Ανταλλαγή χτυπημάτων με 25χρονο, της πέταξε πέτρα, τον χτύπησε με σίδερο