Ώρα για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Του Χρήστου Μπεχλιβάνου, δημοσιογράφου

H συμφωνία στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη βιωσιμότητα του χρέους κλείνει και ουσιαστικά τον τεράστιο κύκλο της αβεβαιότητας της ελληνικής οικονομίας. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δύσβατος για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά αλλάζει η ψυχολογία στην αγορά και όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας «τώρα αρχίζει ο μεγάλος και δύσκολος αγώνας να επουλώσουμε τις πληγές που έχουν υποστεί οι πιο αδύναμοι».

Τώρα έχουμε μπροστά μας δύο μέτωπα. Το ένα στην Ευρώπη, όπου ανεξάρτητα από το εάν θα παραμείνει ή όχι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, απόφαση που θα ληφθεί μετά το καλοκαίρι, η Ελλάδα δεν αποτελεί για τη γηραιά ήπειρο το μεγάλο πρόβλημα. Ο «πονοκέφαλος» των Γερμανών και όλων των Ευρωπαίων ετούτη την περίοδο είναι η Βρετανία και το επικείμενο δημοψήφισμα, τα τεράστια χρέη της Ιταλίας για αρχή και έπονται και άλλα. Οι Ευρωπαίοι εμπιστεύθηκαν την κυβέρνηση Τσίπρα και προχώρησαν στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Τώρα, απομένει η περαιτέρω στήριξη για να πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία…

Το δεύτερο μέτωπο είναι εσωτερικό κι έχει να κάνει με την πραγματική εκκίνηση της ελληνικής ατμομηχανής. Ήρθε η ώρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας η οποία θα πρέπει να βασιστεί σε σταθερούς πυλώνες, όπως ο πρωτογενής τομέας, οι εξαγωγές, ο τουρισμός.

Είναι εμφανές σε όλους πως τα τελευταία πέτρινα χρόνια λόγω της πολυετούς ύφεσης οι τοπικές οικονομίες που άντεξαν, ανάμεσά τους και της Λάρισας, ήταν οι βασισμένες στον αγροτικό, κτηνοτροφικό και τουριστικό τομέα.

Η κυβέρνηση οφείλει τώρα να «τρέξει» όλες τις διαδικασίες (ΕΣΠΑ, νέος επενδυτικός νόμος κ.ά.) και να στηρίξει πραγματικά τον επιχειρηματικό κόσμο για να αναγεννηθεί η ελληνική οικονομία. Αποτελεί μονόδρομο για όλους η στροφή και η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Ας κάνουμε πρότυπο τον νέο που θα γυρίσει στη μάνα γη και θα σπείρει τα όνειρά του αναμένοντας να θερίσει καρπούς, τον νέο που θα επιστρέψει στην κτηνοτροφία, έναν κλάδο με ανεξάντλητες παραγωγικές ικανότητες, τον νέο που θα επενδύσει στον τουρισμό. Και φυσικά όλοι τους με γνώμονα την παραγωγή ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων και υψηλών υπηρεσιών.

Η οικονομία μας έπιασε πάτο και τώρα ξύνει το κατακάθι του. Έφτασε η ώρα για αλλαγή κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα ώστε να μπουν στέρεες βάσεις για μία παραγωγική ανασυγκρότηση που θα μας βγάλει από το τέλμα και θα επιτρέψει σε όλους τους Έλληνες να ονειρευθούν ξανά…

ΠΗΓΗ: LARISSANET

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ