Η κατάκτηση της ακμάζουσας αγοράς του θαλάσσιου τουρισμού σκαφών είναι ο στόχος της ομάδας του SaMMY, με αφετηρία την Πάτρα: Η εν λόγω mobile εφαρμογή φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο επικοινωνίας και πληροφόρησης για τους κυβερνήτες, τα πληρώματα των τουριστικών σκαφών και τους διαχειριστές των μαρίνων, στοχεύοντας στις αγορές της Ελλάδας και των χωρών της Μεσογείου.
Σημαντικό πρόβλημα για τους κυβερνήτες των σκαφών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι η απουσία μηχανισμών κράτησης θέσεων στις μαρίνες, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι δυνατός ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού με σκάφος με εξασφαλισμένη τη θέση που θα σταθμεύει καθ' όλη τη διάρκεια της τουριστικής του διαδρομής. Πολύ συχνά, όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί του SaMMY, τα σκάφη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την μαρίνα που έχουν επιλέξει για να ελλιμενιστούν ή ακόμα και να προκαλέσουν ατυχήματα, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στις μαρίνες ή δεν προσφέρονται οι επιθυμητές υπηρεσίες/τιμές ελλιμενισμού.
Το SaMMY εκσυγχρονίζει τον τρόπο λειτουργίας των μαρίνων με τη λειτουργία ενός πλέγματος αισθητήρων για την παρακολούθηση των θέσεων ελλιμενισμού των σκαφών, του ύψους της επιφάνειας της θάλασσας, των συνθηκών του νερού στις μαρίνες και των μετεωρολογικών συνθηκών, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν στους κυβερνήτες των σκαφών ένα online μηχανισμό επικοινωνίας και κράτησης θέσεων στις μαρίνες που βελτιώνει τον τρόπο λειτουργίας τους και εξασφαλίζει την άνεση των ταξιδιωτών με τουριστικά σκάφη. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας του σκάφους στις μαρίνες παρέχονται πληροφορίες για τα κοντινά σημεία ενδιαφέροντος καθώς και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες που ενδιαφέρουν τους ταξιδιώτες και τα πληρώματα των σκαφών..
Η εν λόγω ελληνική startup έχει διακριθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού είναι μία από τις 27 startups που πέρασαν το 2ο στάδιο αξιολόγησης και επιλέχθηκαν να χρηματοδοτηθούν από το Fiware Accelerator FrontierCities της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάμεσα σε 594 προτάσεις που αρχικά υποβλήθηκαν από όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Μιλώντας στη HuffPost Greece, τα μέλη της ομάδας του SaMMY παρουσιάζουν την «ταυτότητα» του δημιουργήματός τους και μιλούν για τους στόχους τους για το μέλλον.
-Μπορείτε να περιγράψετε συνοπτικά τι είναι το Sammy;
To SaMMY είναι μία νέα τεχνολογική startup στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού με έδρα την Πάτρα, η οποία έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα διασύνδεσης των σκαφών αναψυχής με τις μαρίνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για τους κυβερνήτες και τα πληρώματα των σκαφών αναψυχής προσφέρεται μία mobile εφαρμογή η οποία παρέχει τη δυνατότητα εύρεσης θέσης ελλιμενισμού και άμεσης επικοινωνίας με τους διαχειριστές της μαρίνας προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία κράτησης μίας θέσης. Ο κυβερνήτης του σκάφους ή το μέλος του πληρώματος μπορεί να επιλέξει τη μαρίνα που επιθυμεί, να αποστείλει τα χαρακτηριστικά του σκάφους του, να υπολογίσει σε πραγματικό χρόνο το κόστος του ελλιμενισμού και να αιτηθεί την κράτηση θέσης.
Οι διαχειριστές της μαρίνας ενημερώνονται άμεσα για τα αιτήματα που προέρχονται από τα σκάφη, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του SaMMY που παρέχονται σε αυτούς ως Software As a Service (SaaS) και εξυπηρετούν στη συνέχεια τα αιτήματα ελλιμενισμού, αξιοποιώντας την ευελιξία που προσφέρει η πλατφόρμα (ενσωμάτωση πολιτικών χρέωσης, προσδιορισμός συγκεκριμένης θέσης ελλιμενισμού, παροχή εκπτωτικών πακέτων κλπ.). Επιπλέον, μέσω του SaMMY προσφέρονται λύσεις που αναβαθμίζουν τον τρόπο λειτουργίας των μαρίνων, με τη εγκατάσταση ενός πλέγματος αισθητήρων για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της διαθεσιμότητας των θέσεων ελλιμενισμού των σκαφών, των συνθηκών στη θάλασσα και το περιβάλλον, συμβάλλοντας στο σταδιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που προσφέρονται από τις μαρίνες που θα επιλέξουν να ενσωματώουν τις λύσεις αυτές.
Η mobile εφαρμογή SaMMY εκτός των υπηρεσιών κράτησης θέσεων ελλιμενισμού παρέχει δυνατότητες υποβοήθησης στάθμευσης, πληροφορίες για τις διαθέσιμες υπηρεσίες των μαρίνων, πληροφορίες πραγματικού χρόνου για το θαλάσσιο περιβάλλον και τον καιρό, υπηρεσίες άμεσης και μαζικής αποστολής ειδοποιήσεων για συμβάντα (ατυχήματα, έκτακτα περιστατικά κλπ.), καθώς και πληροφορίες για τα σημεία ενδιαφέροντος γύρω από τη μαρίνα (τράπεζες, φαρμακεία, καταστήματα με ναυτιλιακά είδη κ.α.) αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν τα σύγχρονα smart phones.
-Από ποιους απαρτίζεται η ομάδα του SaMMY;
Η ομάδα του SaMMΥ, αποτελείται από νέους επιστήμονες και επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων και συγκεκριμένα έχει ως μέλη τους Γιάννη Κωστόπουλο (Δρ. Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής, CEO & Co-Founder), το Γιάννη Παναρέτου (MSc. Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής, CΤO & Co-Founder), το Λίνο Κωστόπουλο (Senior Software Engineer), το Νεκτάριο Κωνσταντόπουλο (Senior Software Engineer), το Σπύρο Μαζαράκη (Commercial Advisor), το Γιώργο Ψωμιάδη (Marina Expert), το Γιώργο Κοντόγεωργα (ΙΤ developer/Customer Support) και τον Αλέξανδρο Πατσιά (ΙΤ developer/Customer Support).
-Πώς προέκυψε η ιδέα;
Η βασική ιδέα της δημιουργίας του SaMMY προήλθε αρχικά από τη διαπίστωση, από τα μέλη της ομάδας που ταξίδευαν με σκάφη αναψυχής, των προβλημάτων στη διαδικασία κρατήσεων θέσεων ελλιμενισμού σε μαρίνες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και του τεχνολογικού κενού που υπήρχε στο χώρο αυτό. Ο βασικός πυρήνας της ομάδας του SaMMY συμμετείχε στο παρελθόν σε ερευνητικά έργα σχετικά με την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον, οπότε η ωρίμανση της ιδέας να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα που θα παρέχει τη δυνατότητα κράτησης θέσεων ελλιμενισμού στις μαρίνες, αλλά και να προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια παραμονής του σκάφους είχε ήδη ξεκινήσει.
Επόμενο βήμα για την ομάδα του SaMMY ήταν να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για υποβολή επιχειρηματικών σχεδίων καινοτομίας του προγράμματος Fiware Accelerator “FrontierCities” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές του 2015, όπου και διακρίθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ως μία από τις 28 startups που επιλέχθηκαν να χρηματοδοτηθούν ανάμεσα σε 594 σχέδια καινοτομίας από όλη την Ευρώπη. Στα τέλη Μαρτίου του 2016, το SaMMY αναδείχθηκε ως High Potential Impact project του προγράμματος Fiware και εντάχθηκε στον κατάλογο των 80 Ευρωπαϊκών startups που συγκεντρώνουν το υψηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον, ανάμεσα σε πάνω από 1.000 έργα που χρηματοδοτήθηκαν από όλους τους Accelerators του προγράμματος Fiware της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
-Πόσο ενεργός είναι ο συγκεκριμένος τομέας;
Ο θαλάσσιος τουρισμός και ιδιαίτερα ο κλάδος του yachting και των μαρίνων είναι ένας χώρος ιδιαίτερα δυναμικός, ο οποίος συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών των χωρών της Μεσογείου αλλά και της Βόρειας Ευρώπης όπου συγκεντρώνονται και οι σχετικές δραστηριότητες και υποδομές. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν περίπου 6 εκ. σκάφη αναψυχής, 4.500 μαρίνες με χωρητικότητα 1,75 εκατομμύρια θέσεις ελλιμενισμού, ενώ παράγεται ένας ετήσιος τζίρος της τάξης των 15 δις ευρώ γύρω από το yachting και τις δραστηριότητες των σκαφών αναψυχής, τροφοδοτώντας 303.000 θέσεις εργασίας.
-Υπάρχει συνεργασία/ επαφή με αντίστοιχες υπηρεσίες, πχ το Incrediblue;
Μία από τις αρχικές προτεραιότητες του SaMMY ήταν η ανάλυση της αγοράς και των προσφερόμενων λύσεων προς τα σκάφη αναψυχής και τις μαρίνες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Στην αγορά της Ευρώπης υπάρχουν σήμερα ανταγωνιστικές λύσεις, χωρίς όμως να καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο αγοράς, γεγονός που αποτέλεσε και το βασικό κίνητρο για την ομάδα του SaMMY να δραστηριοποιηθεί στο χώρο αυτό.
Με την Incrediblue η οποία αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα επιτυχημένα παραδείγματα του οικοσυστήματος των Ελληνικών startups, προσφέρουμε συμπληρωματικές υπηρεσίες. Τον προηγούμενο μήνα είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για το χώρο και τα τεχνολογικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας του SaMMY, ενώ διερευνήσαμε και το ενδεχόμενο της πιθανής μας συνεργασίας, ενώ ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα νέα.
-Έχει τεθεί σε ενεργό λειτουργία το SaMMY;
Η πλατφόρμα του SaMMY είναι σε πλήρη λειτουργία σήμερα. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας και να κατεβάσουν την mobile εφαρμογή (σε συσκευές με εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα Android ή ΙOS), ενώ σταδιακά εντάσσονται στο σύστημα μαρίνες αρχικά από την περιοχή του Ιονίου και στη συνέχεια και από άλλες περιοχές της Ελλάδας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Έχουμε θέσει ως στόχο από τις αρχές Ιουνίου να μπορούν να πραγματοποιηθούν κρατήσεις μέσω της πλατφόρμας.
-Ποια φαίνεται μέχρι τώρα να είναι η ανταπόκριση του κοινού;
Το SaMMY όπως αναφέραμε λειτουργεί για πρώτη σεζόν φέτος το καλοκαίρι και φιλοδοξεί σταδιακά να δημιουργήσει το κοινό των χρηστών - από τα πληρώματα και τους κυβερνήτες των σκαφών αναψυχής - που θα το αγαπήσουν ως εφαρμογή και θα αποτελεί για αυτούς τον ψηφιακό βοηθό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Η πλατφόρμα έχει παρουσιαστεί ήδη σε εκθέσεις παρουσίασης καινοτόμων λύσεων και σχετικά με το χώρο συνέδρια στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο με ιδιαίτερη επιτυχία.
-Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Άμεσος στόχος του SaMMΥ είναι η ταχεία επικοινωνία με τις μαρίνες της Ελλάδας, η μεγιστοποίηση του αριθμού των μαρίνων που θα υποστηρίζονται από την πλατφόρμα το καλοκαίρι του 2016 και η αύξηση των χρηστών της mobile εφαρμογής που διαθέτουμε. Επόμενο βήμα είναι η εμπορική επέκταση της πλατφόρμας σε Κύπρο, Τουρκία και Αδριατική.
Πηγή: huffingtonpost.gr