Συνάντηση Τζακ Λιου - Ντάισεμπλουμ για το Ελληνικό χρέος ενόψει Eurogroup

Νέα παρέμβαση της Αμερικής

Νέα παρέμβαση για το χρέος της Ελλάδας έκαναν οι ΗΠΑ. Σε συνάντησή του με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Ιαπωνία, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε οι ευρωπαίοι να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους να δείχνουν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς το πώς θα μπει το ελληνικό χρέος σε έναν πιο βιώσιμο δρόμο.

Ο σχολιασμός αυτός έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Λιου με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της συνόδου των G7 στην Σεντάι της Ιαπωνίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο Λιου συζήτησε επίσης την πρόοδο σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Στο μεταξύ τις θέσεις του Ταμείου για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα έχει περισσότερο ρεαλιστικούς στόχους για τα πλεονάσματα καθώς και γενναία ρύθμιση χρέους  επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Ταμείου λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup.

Όπως είπε, η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα του ΔΝΤ, αλλά το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο πλήρως στις συζητήσεις. Ξεκαθάρισε όμως ότι η όποια απόφαση για συμμετοχή του ΔΝΤ θα παρθεί από το Δ.Σ. του Ταμείου.

Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι: «Μπορεί να γίνει βιώσιμο το χρέος χωρίς κούρεμα, αλλά αυτό απαιτείται μεγάλες επιμηκύνσεις, μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και χαμηλά επιτόκια. Υπάρχουν πολλές επιλογές για το πακέτο».

Ακόμη σημείωσε ότι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι εξαιρετικά φιλόδοξο όπως να διατηρηθεί για πολλά χρόνια επίσης, καθώς λίγες χώρες το έχουν καταφέρει. «Θα απαιτήσει μεγάλη λιτότητα και δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Ειδικά δεν θέλουμε το βάρος να πέσει στους περισσότερο φτωχούς και ευάλωτους», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης