Τελικά, στην χώρα όπου κάποιος είναι αυτό που δηλώνει, ένας πολιτικός μπορεί άλλα να λέει και να υπόσχεται και άλλα να κάνει. Στην συνέχεια, δηλώνει ότι είχε «αυταπάτες» και το θέμα θεωρείται λήξαν! Ούτε γάτα, ούτε ζημιά για τον ίδιο.
Να, όμως, που υπάρχουν και οι άλλοι. Αυτοί που, επειδή πληρώνουν, καλούνται φορολογικά υποζύγια. Όσα δε ο «αυτοαπατηθείς» δεν μπορεί να τούς πάρει κατ’ ευθείαν από την τσέπη τους, τούς τα παίρνει δια της πλαγίας οδού, αυτής της έμμεσης φορολογίας. Και επειδή ο Νεοέλληνας δεν μπορεί να κάνει χωρίς το καφεδάκι του, υπό την οποιαδήποτε μορφή, τί ευκολότερο από το να βαρέσει κατακούτελα ο «αυτοαπατηθείς».
Έτσι, όπως μαθαίνουμε, στο πλαίσιο του πακέτου εμμέσων φόρων ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται για να κλείσει η αξιολόγηση, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβαρύνει και τον καφέ. Συγκεκριμένα, θέλει να τον φορολογήσει κατά 1 έως 2 ευρώ ανά κιλό κατά την εισαγωγή του, ως πρώτη ύλη ή ως επεξεργασμένο, με σκοπό να αντλήσει έσοδα ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η φορολόγηση αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, μεταφράζεται σε αύξηση 40-60 λεπτών στην συσκευασία των 200 γραμμαρίων καφέ (που είναι η πιο συνηθισμένη), ή αλλιώς σε αύξηση της τάξης του 25% από την σημερινή τιμή. Όπως τονίζουν πηγές από τον χώρο των σουπερμάρκετ, η εφαρμογή του φόρου θα επιβαρύνει σημαντικά ένα προϊόν που είναι ιδιαίτερα οικονομικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της κρίσης η κατανάλωση καφέ παραμένει σταθερή μέσα σε μία συνολική αγορά ροφημάτων που έχει μειωθεί σημαντικά, πράγμα που οφείλεται στο απλό γεγονός ότι πρόκειται για το οικονομικότερο ρόφημα ανά κούπα.
Σημειώνεται, επίσης, ότι ο εν λόγω φόρος έρχεται να προστεθεί στις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, στα νέα τέλη που θα επιβληθούν στην συνδρομητική τηλεόραση και στα ξενοδοχεία, αλλά και στην επιβολή ειδικού φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Πρόκειται, δηλαδή, για κανονική φοροεπιδρομή, η οποία, μεταξύ άλλων, απειλεί άμεσα και την τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Η επιβεβαίωση από τα επίσημα χείλη του πρωθυπουργού, κατά την διάρκεια της 24ης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ότι ο φόρος πληρότητας θα ισχύσει κανονικά, έχει δημιουργήσει τσουνάμι αντιδράσεων στον τουριστικό κλάδο, που βλέπει τις προσπάθειες για αύξηση των αφίξεων και των τουριστικών εισπράξεων να θυσιάζονται στον βωμό του κλεισίματος της αξιολόγησης. Ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στρέφουν τα βέλη τους προς την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για φορο-λαιμητόμο, που θα ανακόψει την μέχρι τώρα θετική πορεία του τουρισμού βάζοντας απότομο φρένο στην τουριστική ζήτηση και τις αυξήσεις. Ο νέος φόρος μεταφράζεται σε επιπλέον απώλειες χιλιάδων ευρώ για την πλειονότητα των πεντάστερων και τετράστερων ξενοδοχειακών μονάδων, ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς.
Κατά τα λοιπά, οι δαπάνες του δημόσιου τομέα καλά κρατούν και τα σχέδια για προσλήψεις «δικών μας παιδιών» είναι ήδη σε εφαρμογή. Όλα, έτσι, δείχνουν ότι η επιτροπεία θα μονιμοποιηθεί –και το ερώτημα είναι: μέχρι πότε;