Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Ντάουνινγκ Στριτ για τη συνάντηση με τον Κιρ Στάρμερ

Τί συζητούν

Την πόρτα του αριθμού 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, την έδρα των Βρετανών πρωθυπουργών, πέρασε το μεσημέρι της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρώτη επίσημη συνάντηση του με τον Σερ Κιρ Στάρμερ, με τον οποίον είχαν ήδη σύντομες συναντήσεις πέρυσι στο Λονδίνο, στην COP28 στο Ντουμπάι, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.

Οι ελληνοβρετανικές σχέσεις σε μια κρίσιμη περίοδο θεωρούνται σημαντικές και πρέπει να μπουν ξανά σε τροχιά, μετά το περυσινό διπλωματικό «φάλτσο» του προκατόχου του κ. Στάρμερ, του Συντηρητικού, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος εκ των πραγμάτων ακύρωσε την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, για να μην ακούσει τη συζήτηση για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης και σήμερα αναμένεται να θέσει το ζήτημα, αν και δεν θέλει η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων να μονοπωλείται από αυτό το θέμα. Όπως το θέτει ανώτερη κυβερνητική πηγή «το συγκεκριμένο θέμα δουλεύεται στο παρασκήνιο, ώστε να έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα και δεν χρειάζεται να τίθεται στο προσκήνιο». Άλλωστε, ο κ. Στάρμερ δεν θεωρείται ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα προβλέπει σε πρώτη φάση τον πολυετή δανεισμό των γλυπτών, χωρίς παράλληλα η Ελλάδα να απεμπολήσει την κυριότητά τους.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, οι συζητήσεις της Αθήνας με το Βρετανικό Μουσείο είναι αρκούντως προχωρημένες. Ραντεβού έχει κάνει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει αναλάβει να οριστικοποιήσει και τη νομική φόρμουλα. Εξελίξεις, πάντως, θα πρέπει να αναμένονται τουλάχιστον με το νέο έτος, ενώ και οι δημοσκοπήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτυπώνουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Αθήνα.

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει η συζήτηση στο τετ-α-τετ του με τον Βρετανό πρωθυπουργό και έναν από τους σημαντικούς ηγέτες στον κόσμο να περιστραφεί γύρω από αυτό το θέμα. Υπάρχουν άλλωστε μια σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, θέματα όπως το μεταναστευτικό, αλλά και διμερή ζητήματα, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η ναυτιλία που χρήζουν συζήτησης.

 

ΠΗΓΗ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ