Διαπραγματεύσεις: Βραδινός γύρος σάρωσης ανοικτών μετώπων

την Παρασκευή το άτυπο Eurogroup

Σημεία σύγκλισης στα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα των νέων μέτρων περιλαμβανομένου του αφορολογήτου των έμμεσων φόρων και του ασφαλιστικού αλλά και των κόκκινων δανείων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και των πρόσθετων προληπτικών μέτρων, επιχειρεί να βρει το οικονομικό επιτελείο κυβέρνησης στον βραδινό διαπραγματευτικό γύρο που ξεκίνησε στις 9.30 μετά μεσημβρίας.

Προηγήθηκε ένα μικρό διάλειμμα στις διαβουλεύσεις που ουσιαστικά βρίσκονται σε  εξέλιξη από το πρωί με στόχο να υπάρχει κατ ελάχιστον σύγκλιση έως το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής στο Άμστερνταμ.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές νωρίτερα είχαν ανακοινώσει συμφωνία της ελληνικής πλευράς και των δανειστών για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ από το 23% στο 24% με παράλληλη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή στο 13%.

Οι ίδιες πηγές όμως παραδέχτηκαν ότι το χάσμα στο αφορολόγητο παραμένει όπως επίσης και η απόσταση στο ασφαλιστικό. Δηλαδή σε  δύο παιδιά που συνδέονται άμεσα με το νομοσχέδιο που προανήγγειλε ότι θα καταθέσει η κυβέρνηση αύριο στη βουλή με στόχο να να καλύψει τα 3,6 δισ ευρώ από τα 5,4 δισ ευρώ νέων μέτρων.

Όσον αφορά στα πρόσθετα "προληπτικά" μέτρα τουλάχιστο 2,6 δις ευρώ που ζητούν οι δανειστές να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις, οι δηλώσεις που έγιναν σήμερα από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και μεταξύ των θεσμών.

Η σκληρή πλευρά αξιωματούχων που πρόσκειται στη γερμανική "αυλή" επιμένουν ότι πρέπει τα μέτρα όχι μόνο να προσδιοριστούν αλλά και να ψηφιστούν πριν  από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν νωρίτερα ότι θεωρούν εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο Εurogroup της Παρασκευής αλλά και επιβεβαίωσαν τη μεγάλη απόσταση που υπάρχει στο ασφαλιστικό.  Πρόσθεσαν μάλιστα ότι η διενέργεια έκτακτου Εurogroup την επόμενη εβδομάδα θα συνδέεται με την ύπαρξη στο μεσοδιάστημα προόδου στις διαπραγματεύσεις.

Πάντως εδώ και μέρες πηγές των θεσμών θεωρούν ως πιθανή την ημερομηνία της Μεγάλης Πέμπτης 28 Απριλίου για τη διενέργεια μιας έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ενώ ο ΥΠΟΙΚ είχε προσδιορίσει ως πιθανό ορόσημο την 24η - 25η Απριλίου.

Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν και αύριο το πρωί. Ωστόσο το απόγευμα αναμένεται να αναχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο μαζί με τους επικεφαλής των θεσμών για την Ολλανδία προκειμένου να μετάσχουν στις εργασίες του Εurogroup που ξεκινά νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Τα πεδία που πρέπει να κλείσουν προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία επί της αρχής πέρα από το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνουν και τα κόκκινα δάνεια όπου οι αποστάσεις παραμένουν καθώς και το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας της ενεργοποίησης του ταμείου αποκρατικοποιήσεων και δεκάδων άλλων παρεμβάσεων στις αγορές και όχι μόνο.