Κάθε ποικιλία μελιού έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, αναλόγως τις ιδιότητες των φυτών και των βοτάνων, η φύση μας παρέχει και τις ανάλογες θεραπευτικές ιδιότητες.
Μέσω της εκάστοτε ποικιλίας μελιού που καταναλώνουμε λαμβάνουμε και τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Έτσι, το μέλι που θα καταναλωθεί θα πρέπει να είναι ομοιογενές, να είναι νέας σοδειάς και οπωσδήποτε να είναι βιολογικό.
Κάθε ποσότητα μελιού που τρώμε καθημερινά δρα στον οργανισμό μας σαν ασπίδα προστασίας και αυτό μας κάνει να πούμε ότι το μέλι έχει αντιβακτηριακη δράση με το πιο ισχυρό σε αυτή τη κατηγορία να είναι το βιολογικό μέλι με κορυφαία τα μέλια βαμβακιού, πεύκου, ελατής, καστανιάς, και ευκαλύπτου. Πχ το μέλι βαμβακιού λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε υπεροξείδιο του υδρογόνου έχει την υψηλότερη αντιβακτηριακη δράση από όλα τα υπόλοιπα ελληνικά μέλια, επίσης αρκετοί το συγκρίνουν με το μέλι μανούκα.
Επίσης οι φαρμακευτικές ιδιότητες που έχει το μέλι είναι ότι :
- Βοήθα στην ελάττωση των μικροβίων του εντέρου
- Συμβάλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
- Βοήθα στην στοματική υγιεινή και των ούλων
- Προστατεύει τα αγγεία της καρδιάς
- Ρυθμίζει τον μεταβολισμό
- Επουλώνει έλκη, πληγές, και δερματικές παθήσεις
- Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
- Έχει αντιαλλεργικη και αντικαρκινική δράση
Έχει αντιφλεγμονωδη και αντιοξειδοτικη δράση λόγω των ουσιών που περιέχει όπως α-τοκοφερόλη, ασκορβικο οξύ (βιταμίνη C), β-καροτίνη, υπεροξειδαση και καταλαση , βοηθά στην επούλωση και θεραπεία διαφόρων μολύνσεων και πληγών του δέρματος. Το θυμαρίσιο μέλι είναι το καλύτερο ελληνικό μέλι για τέτοιες παθήσεις.
Το μέλι γιατρεύει και ανακουφίζει από εσωτερικές διαταραχές αλλά είναι ιδανικό και για εξωτερική χρήση πχ εγκαύματα, πληγές και ρινοφαρυγγικές παθήσεις, άρα λοιπόν είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομεία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Πηγή: melissokomianet.gr