Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις προς τιμήν του γλύπτη και καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρου Παπαγιάννη

από την Κοινο_Τοπία

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις-δράσεις σε συνεργασία και προς τιμήν του γλύπτη και καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρου Παπαγιάννη από την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ .

Συγκεκριμένα το Σάββατο 16 Απριλίου έγινε παρουσίαση του έργου του εικαστικού Θεόδωρου Παπαγιάννη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας. Η παρουσίαση έγινε μέσω προβολής ταινίας τεκμηρίωσης -η οποία στηρίζονταν και στην ξενάγηση μελών και φίλων της Κοινο_Τοπίας τον Ιούνιο του 2015 στο μουσείο του στο Ελληνικό Ιωαννίνων- αλλά και με την περιγραφή του ίδιου του καλλιτέχνη.

Την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε εκ μέρους της Κοινο_Τοπίας το στέλεχος της οργάνωσης Σάκης Κάπαρης ο οποίος είχε προλογίσει και παρουσιάσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη στους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια ο Πατρινός γλύπτης Διονύσης Γερολυμάτος παίρνοντας το λόγο έπλεξε το εγκώμιο του φιλοξενούμενου καλλιτέχνη και του σημαντικού έργου του.

Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας καλωσόρισε τον Θ. Παπαγιάννη και χαιρέτισε τους συμμετέχοντες ο αρχαιολόγος Ιωάννης Μόσχος τονίζοντας παράλληλα τη διαχρονική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Κοινο_Τοπία.

Την επόμενη μέρα Κυριακή 17 Απριλίου 45 άτομα –παιδιά της Δ, Ε και ΣΤ Δημοτικού και αρκετοί ενήλικες συμμετείχαν σε εργαστήρι γλυπτικής δημιουργίας. Στο εργαστήρι πήραν μέρος και αρκετά παιδιά από το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ‘‘ΚΟΜΑΙΘΩ’’ του Δήμου Πατρέων με τους συνοδούς τους συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη επίτευξη των στόχων του εργαστηρίου που δεν ήταν άλλος από τη εικαστική δημιουργία από ανακυκλώσιμα υλικά. Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε με την ευγενική προσφορά και καθοδήγηση του Θεόδωρου Παπαγιάννη, τη βοήθεια του γλύπτη, ζωγράφου και χαράκτη Francesco Moretti και τη στήριξη των εκπαιδευτικών Δήμητρας Χριστοδουλοπούλου, Ευαγγελίας Αποστολοπούλου, Αίγλης Θεοχάρους και Δήμητρας Κοκκινοπούλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας.

       Τα άτομα που έλαβαν μέρος στο εργαστήρι κατασκεύασαν μια πολύχρωμη κατασκευή από σίδερο και κουτάκια αλουμινίου αναψυκτικών και μπύρας που είχαν συλλεχθεί για αυτό το σκοπό δίνοντας στο γλυπτό τη μορφή του φύλου λεμονιάς.

Η χρήση των ευτελών υλικών που προορίζονται στην καλύτερη περίπτωση για ανακύκλωση ως απορρίμματα είχε ως στόχευση να αναδείξει, να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους σε φιλοπεριβαλλοντικές αξίες μέσω της μείωσης των απορριμμάτων, της επαναχρησιμοποίησής τους ή της ανακύκλωσής τους.

Έτσι μια μορφή τέχνης –εδώ η γλυπτική- με την πρωτοβουλία του καλλιτέχνη αναδεικνύεται ως εργαλείο κοινωνικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος και της εν γένει ποιότητας ζωής μας.

Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης www.theodoros-papagiannis.gr/el επηρεασμένος από τις σύγχρονες τάσεις στη γλυπτική, συνδυάζει στο έργο του στοιχεία από τα προιστορικά ειδώλια με τις εξπρεσιονιστικές φόρμες και την αφαίρεση του Χένρυ Μουρ. Πέρα από τα γλυπτά έργα του, ο Θ. Παπαγιάννης φιλοτέχνησε και μετάλλια, όπως το μετάλλιο της εισόδου της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. το 1979 και το μετάλλιο για τον εορτασμό των 150 χρόνων της Βουλής των Ελλήνων το 1978. Το 2006 ο Θ. Παπαγιάννης πήρε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό για το μεγάλο γλυπτό του αεροδρομίου του Σικάγο το οποίο και τοποθέτησε. Δύο έργα του φιλοξενούνται επίσης μπροστά από το κτίριο Α΄(πρυτανείας) του Πανεπιστημίου Πάτρας. Ανάμεσα στις γλυπτικές δημιουργίες του περιλαμβάνονται ανδριάντες, μνημεία και προτομές.