Το εύρημα που πραγματικά σοκάρει

του δημητρη αβραμιδη

Είναι από την τελευταία δημοσκόπηση της Κάπα Research.Η ερώτηση λέει πως πρέπει να πορευτεί η χώρα την επόμενη πενταετία και το 49,5% εντός της ευρωζώνης και με τήρηση των μνημονίων ενώ το 44,5% απαντά με ένα σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη.

Μία σχεδόν ισοπαλία που εκτός από τη δημοσκόπηση τη συναντάμε και στην καθημερινή μας ζωή. Το κόμμα της δραχμής ολοένα και δυναμώνει, είναι μάλιστα και πιο επιθετικό. Ενώ δηλαδή οι οπαδοί της παραμονής στη ζώνη του ευρώ μοιάζουν κουρασμένοι και είναι συχνά αμήχανοι, οι δραχμιστές εμφανίζονται φωνακλάδες και πιο ζωηροί.

Φταίνε γι' αυτό οι αδιέξοδες πολιτικές που εφαρμόζουν οι ηγεσίες της ευρωζώνης. Φταίνε οι εγχώριες πολιτικές ηγεσίες που διεύθυναν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης, με μοναδικό γνώμονα την αποφυγή κάθε ουσιαστικής μεταρρύθμισης. Φτάει όμως και ο ίδιος ο ελληνικός λαός που ακολουθεί συστηματικά κι επιβραβεύει αυτούς που του χαϊδεύουν τα αυτιά, άλλοτε με τα Ζάππεια κι άλλοτε με τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης.

Αλλά το ουσιώδες είναι στο εύρημα. Που δεν είναι τωρινό, έχει βαθιές ρίζες. Είναι η πτωχή πλην έντιμος Ελλάς, είναι το έτσι θέλαμε και τον φέραμε, είναι η ανάδελφος χώρα και ούτω καθεξής. Η Ελλάδα που ζει στον κόσμο της.

Διαβάστε επίσης