Βέλγιο: Σε παραίτηση του Υπουργού Μεταφορών οδήγησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις

Πολεμική ξέσπασε για την ασφάλεια των αεροδρομίων

Η υπουργός Μεταφορών του Βελγίου Ζακλίν Γκαλάν παραιτήθηκε μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της από την αντιπολίτευση ότι αγνόησε εκθέσεις που επεσήμαναν «σοβαρές ελλείψεις» όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας στα αεροδρόμια της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα τα ανάκτορα του Βελγίου, επιβεβαιώνοντας πληροφορία που είχε μεταδώσει νωρίτερα το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, επικαλούμενο επίσημες πηγές.

Η παραίτηση της Γκαλάν έγινε αποδεκτή από τον βασιλιά του Βελγίου Φίλιππο, δήλωσε παράλληλα και ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με το Belga.

Οι πιέσεις προς την Γκαλάν στο κοινοβούλιο είχαν αυξηθεί όσον αφορά τις κατηγορίες για σοβαρές ελλείψεις στην ασφάλεια των αεροδρομίων του Βελγίου πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 22ας Μαρτίου, σύμφωνα με το βελγικό δημόσιο δίκτυο RTBF.

Τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις αυτές με τους 32 νεκρούς, στόχος των οποίων ήταν το αεροδρόμιο των Βρυξελλών και το μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, η Γκαλάν είχε έρθει σε δύσκολη θέση, μετά την άρνησή της ότι είχε λάβει μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισήμαινε ήδη από τον Απρίλιο του 2015 ότι οι υπηρεσίες της δεν διέθεταν επαρκείς οικονομικούς πόρους για να γίνουν οι επιθεωρήσεις που απαιτούνταν στα αεροδρόμια.

Ωστόσο την υπουργό είχε διαψεύσει στη συνέχεια ο επικεφαλής του υπουργείου της Λοράν Λεντού, ο οποίος παραιτήθηκε επίσης χθες, σημειώνοντας ότι είχε προειδοποιήσει το επιτελείο της Γκαλάν και είχε ζητήσει μάταια να δοθούν οι επιπρόσθετοι πόροι για την ασφάλεια των αεροδρομίων.

Διαβάστε επίσης