Μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του κουαρτέτου από την Αθήνα γίνεται γνωστό πως τελικά υπάρχει εμπλοκή, καθώς οι δανειστές έχουν ξεπεράσει κάθε όριο στις απαιτήσεις τους και έτσι φαίνεται πως η συμφωνία δεν μπορεί να κλείσει ακόμα και άρα η αξιολόγηση.
Το πρώτο αγκάθι είναι η νέα απαίτηση των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ, το οποίο ξαφνικά έβαλε στο τραπέζι αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα. Αυτή τη στιγμή ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι στο 13% και το ΔΝΤ επιθυμεί αυτό να αυξηθεί και να φτάσει στο 23%.
Αυτό θα σημάνει αυτομάτως την εκτόξευση των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα και θα γονατίσει ακόμα περισσότερο τους προϋπολογισμούς των ελληνικών νοικοκυριών.
Το δεύτερο αγκάθι που δεν αφήνει την αξιολόγηση να κλείσει είναι οι επικουρικές συντάξεις. Όπως έχει προκύψει, δεν έχει συμφωνηθεί ούτε με τους ευρωπαίους δανειστές η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από εργαζόμενους και εργοδότες.
Από την πλευρά τους, οι ευρωπαίοι δανειστές αποδέχονται τη ρήτρα βιωσιμότητας, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων για την πληρωμή συντάξεων. Ωστόσο παρά το γεγονός πως οι ευρωπαίοι συμφωνούν, το ΔΝΤ δεν το δέχεται και επιμένει στην μηδενική ρήτρα.
Εάν ισχύσει το καθεστώς της μηδενικής ρήτρας τότε αυτό σημαίνει μείωση των επικουρικών συντάξεων. Αυτή τη μείωση το ΔΝΤ την υπολογίζει σε 700 εκατομμύρια ευρώ, κάτι όμως που δεν δέχεται η κυβέρνηση.
Αυτό που έγινε γνωστό, είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει μία σοβαρή υποχώρηση! Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο προκειμένου να καμφθούν οι απαιτήσεις των δανειστών και να κλείσει η αξιολόγηση να υποχωρήσει στο θέμα των κύριων συντάξεων.
Συγκεκριμένα, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεχθεί μειώσεις συντάξεων πάνω από τα 1.300 ευρώ και όχι μειώσεις στις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης.