Δύο ηθοποιοί θα κρατήσουν φέτος την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη. Οι Ιωάννα Παππά και Αλεξάνδρα Αϊδίνη παρέλαβαν το βραβείο από την περσινή νικήτρια Λένα Δροσάκη λέγοντας πως όπως και στο έργο του Τσέχωφ «Τρεις αδερφές», στο οποίο πρωταγωνιστούν, έχουν αδελφική σχέση έτσι αδελφικά θα μοιραστούν και το βραβείο.
Eπετειακό χαρακτήρα είχε η φετινή τελετή αφού φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την καθιέρωση του «Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη» το οποίο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ. Eίναι η πρώτη φορά που το βραβείο απονέμεται σε δύο ηθοποιούς, μετά από ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής.
Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη τιμήθηκε για το ρόλο της Μαρίνας στη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ.Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, και η Ιωάννα Παππά για το έργο «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.
Η καθεμιά από τις δύο ηθοποιούς θα κρατήσει την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη για έξι μήνες. Παραλαμβάνοντας το βραβείο η Ιωάννα Παππά αναφέρθηκε στον Μηνά Χατζησάββα, και η Αλεξάνδρα Αϊδίνη μίλησε για «ανοιχτά σύνορα στο θέατρο». Με το βλέμμα στην επικαιρότητα, η κ.Αϊδίνη τόνισε πως ένας διάλογος «δεν μπορεί να είναι μονόπλευρος όταν οι βάσεις της μιας πλευράς υποτιμώνται».
«Ουσιαστικά δώσαμε δύο βραβεία, δεν το μοιράζονται το βραβείο οι ηθοποιοί», δήλωσε ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και μέλος της επιτροπής, Δημήτρης Λιγνάδης, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «δυσάρεστη, για το θέατρο, εβδομάδα που πέρασε», αλλά και στα αγκάθια της καθημερινότητας.
«Το βραβείο είναι κυρίως μια νεανική παρακαταθήκη για το μέλλον, λειτουργεί ως εφαλτήριο για τις νέες ηθοποιούς», σημείωσε ο κ.Λιγνάδης μιλώντας για την αξία της διάκρισης.
Το σενάριο της επέκτασης του χρονικού ορίου, άνω των πέντε ετών διαδρομής στο θέατρο, για την κατάκτηση του βραβείου, που τέθηκε πέρσι στο τραπέζι των συζητήσεων, έγινε φέτος πραγματικότητα. Προϋπόθεση για να αποσπάσουν οι ηθοποιοί την διάκριση δεν θα αποτελεί πλέον η πενταετής διαδρομή στη θεατρική σκηνή, αλλά και ηθοποιοί που έχουν διανύσει περισσότερα χρόνια καριέρας θα μπορούν να λάβουν το βραβείο.
Να σημειωθεί ότι υποψήφιες για το βραβείο Μερκούρη ήταν φέτος και οι Ηρώ Μπέζου για το έργο «Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει» αγνώστου συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη, και Κίττυ Παϊταζόγλου για το «Λίλιομ» του Φέρεντς Μόλναρ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.