Πάτρα: "Επικοινωνιακό δρώμενο πληρωμένο από τους δημότες" - Επίθεση δύο παρατάξεων στη Δημοτική Αρχή

Κοινό δελτίο τύπου των ΡΑΠ - Ανθρώπινη Πόλη και Αγωνιζόμενοι Πολίτες

Κοινό δελτίο κατά της Δημοτικής Αρχής, κατηγορώντας για "επικοινωνιακό δρώμενο πληρωμένο από τους δημότες", εξέδωσαν οι δημοτικές παρατάξεις ΡΑΠ - Ανθρώπινη Πόλη και Αγωνιζόμενοι Πολίτες.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Να παίρνεις υπ΄ όψη όλες τις δυνάμεις, τις ομάδες, τα κόμματα, τις τάξεις, τις μάζες, που δρουν μέσα σε μια δοσμένη χώρα και όχι να καθορίζεις την πολιτική με βάση μονάχα τις επιθυμίες και τις αντιλήψεις, το βαθμό τη συνειδητότητας και της διάθεσης για αγώνα μιας μόνο ομάδας ή ενός μόνο κόμματος.» 

Αυτά έγραφε ο Λένιν στο «Ο Αριστερισμός, παιδική αρρώστια του κομμουνισμού» στα 1920.

Μας το θύμισε η πρόσφατη απόφαση της δημοτικής αρχής να υλοποιήσει ένα οργανωμένο - και πληρωμένο από τους δημότες της Πάτρας - επικοινωνιακό δρώμενο που εκκινεί από την παραδοχή όλων ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ιδιαίτερα οξυμένης ανεργίας και καταλήγει στις φιλόξενες αγκαλιές του Περισσού.

Μια απόφαση που έχει ως στόχο αποκλειστικά την παρούσα κυβέρνηση αποσιωπώντας τις ευθύνες της δημοτικής αρχής στην διόγκωση της ανεργίας στην περιοχή μας αλλά και το γεγονός ότι η θεαματική αύξηση των ποσοστών της ανεργίας στην Ελλάδα είναι ταυτισμένη με την εξίσου θεαματική υποτίμηση όλων των δεικτών παραγωγής και κατανάλωσης, δηλαδή με την ύφεση.

Υπενθυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή ακόμα δεν έχει καταθέσει ένα συνολικό σχέδιο, με βάση το οποίο θα εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες στην αύξηση της απασχόλησης που της δίνουν:

- H υλοποίηση προγραμμάτων εθνικής χρηματοδότησης ή μέσω ΕΣΠΑ που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και υποδομές προστιθέμενης αξίας.

- Η ανάληψη της ευθύνης για τη λειτουργία του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, μέσω διαδημοτικού φορέα που θα στηριχτεί στην ανάπτυξη της ΔΕΥΑΠ και θα λύσει το πρόβλημα υδροδότησης της πόλης χωρίς πολυδάπανες και αμφιβόλου ποιότητας νερού γεωτρήσεις.

- Η προώθηση της σύνδεσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής με την πόλη και τους ανθρώπους της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προσεχή κορυφαία εκδήλωση του Patras IQ, μια εκδήλωση πανευρωπαϊκής εμβέλειας που ανοίγει δρόμους στην καινοτομία και τους νέους ερευνητές, ο Δήμος Πατρέων είναι απών.

Με λίγα λόγια, η δημοτική αρχή είναι απούσα από ένα αναπτυξιακό σχέδιο που είναι ικανό και αναγκαίο προκειμένου να περιοριστούν τα ιδιαίτερα ανησυχητικά ποσοστά της ανεργίας στην περιοχή μας.

Επιπλέον, η δημοτική αρχή περιφρονεί κάθε δυνατότητα ανακούφισης της ανεργίας με βάση τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης (Ν. 4368/16) που δίνουν τη δυνατότητα προσλήψεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών όπως η ύδρευση, η καθαριότητα και το πράσινο. Ο ισχυρισμός δε, ότι οι προσλήψεις θα αυξήσουν τα δημοτικά τέλη αποτελεί πρόφαση που προσπαθεί να δικαιολογήσει τις πιστώσεις που αφειδώς δίνονται σε αναθέσεις και μικροεργολαβίες.  Ακόμη και στις  περιπτώσεις μικρών έργων όπως η κοπή των χόρτων, της χαμηλής βλάστησης και των δέντρων αντί να αναλάβει ο Δήμος την υλοποίησή τους με αυτεπιστασία και πρόσληψη καταγεγραμμένων ανέργων μέσω ΟΑΕΔ, φροντίζει να μοιράσει εργολαβίες στις οποίες κανένας δεν ελέγχει τη μαύρη εργασία και τις συνθήκες εργασίας.

Για αυτούς τους λόγους επιμένουμε να λέμε ότι οι κοινωνικοί και εργατικοί αγώνες ενάντια στην ανεργία, πέρα από τις αγαθές προθέσεις πολλών συμμετεχόντων σε αυτούς, εφόσον δεν βάζουν στο τραπέζι τη διεκδίκηση πολιτικών που ευνοούν την ανάπτυξη με κοινωνικό και ταξικό πρόσημο και το ξεπέρασμα της κρίσης μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης, είναι αναποτελεσματικοί και αποτελούν πρόσφορο έδαφος για πολιτική χειραγώγηση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι πρωτοπόρα σε αυτό το πολιτικό σχέδιο ανάπτυξης καταθέτοντας προτάσεις που εμπεριέχουν τη γνώση των τοπικών κοινωνιών και υλοποιώντας πολιτικές που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τοπικής οικονομίας με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής, των υποδομών της, των δυνατοτήτων ευρύτερων συνεργασιών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που θα δημιουργεί την οικονομική ταυτότητα της πόλης.

Το κυριότερο, όμως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τους μαζικούς και κοινωνικούς φορείς έχει καθήκον να πρωταγωνιστήσει δίνοντας σαφή προσανατολισμό στην αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να περιμένει παθητικά τις όποιες κυβερνητικές πολιτικές αλλά να πιέσει για την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών που δίνουν νόημα και ουσία στην έννοια της ανάπτυξης. 

Η ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη και οι Αγωνιζόμενοι Πολίτες καταψήφισαν στο δημοτικό συμβούλιο την πρόταση της δημοτικής αρχής με τον παραπλανητικό τίτλο «Κατά της ανεργίας και για μέτρα προστασίας των ανέργων» και δεν συμμετέχουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση που απέχει πολύ από το να αποτελεί μορφή πάλης.

Δεν αποτελεί σοβαρό πολιτικό επιχείρημα το «δεν χάνουμε τίποτε να δοκιμάσουμε κι αυτό». Όλοι οι δρόμοι οδηγούν κάπου, και ο συγκεκριμένος οδηγεί στην απογοήτευση της εύκολης καταγγελίας αλλά μηδενικής δημιουργίας.

Η δημοτική αρχή στρώνει το δρόμο σε όσους επιχειρούν να πάρουν τη ρεβάνς των πρόσφατων πολιτικών αλλαγών, τείνοντας  χείρα βοήθειας σε αυτούς που δημιούργησαν με τις πολιτικές τους 1.5 εκατομμύριο άνεργους, διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, κατήργησαν τις συλλογικές συμβάσεις, θέριεψαν τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. 

Μεγάλοι απόντες της πορείας προς την Αθήνα θα είναι οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι και οι εργαζόμενοι γιατί αποτελέσματα φέρνουν οι αγώνες όταν οργανώνονται από τα κάτω, από τους ίδιους, και όχι με άνωθεν εντολές.»