Βραβείο σε διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Environment) μέσω του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), ανακοινώθηκε ότι έλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το έργο που υπέβαλε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού με τίτλο «Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας», η μοναδική Περιφέρεια που βραβεύτηκε στην κατηγορία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού.
Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού έγινε την Τετάρτη στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα καθώς και της Εκτελεστικής Γραμματέως Διονυσίας Μαράτου, της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ελένης Σπυράκη, του Προϊσταμένου του Τμήματος Περιβάλλοντος Ζώη Σπηλιόπουλο και του Προϊστάμενου του Τμήματος Υδροοικονομίας Στ. Παπαζησίμου, ενώ όπως ανακοινώθηκε η τελετή βράβευσης θα γίνει σε ειδική εκδήλωση τον Σεπτέμβριο του 2016 από τον θεσμό των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα τιμητική διάκριση για την Περιφέρειά μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτή η σημαντική προσπάθεια που έχει κάνει με πρωτοβουλία της η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ΠΔΕ με τη στήριξη του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκου Υφαντή και του αρμόδιου Γενικού Διευθυντή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Δημήτρη Καραβίδα, αναγνωρίζεται για τη συμβολή της στη περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Θέλω να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Προϊσταμένη της Διεύθυνσης και στα στελέχη του τμήματος Περιβάλλοντος και του τμήματος Υδροοικονομίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού που μόχθησαν με τα μέσα που διαθέτουμε για να έχουμε αυτό το τόσο σημαντικό αποτέλεσμα και χωρίς να δαπανηθούν επιπλέον πόροι».
Το έργο με τίτλο «Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας» είναι μια βάση γεωχωρικής πληροφορίας που ήδη περιλαμβάνει στοιχεία όπως Βιολογικοί Καθαρισμοί, ΧΥΤΑ, θέσεις έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων (γεωτρήσεις), αδειοδοτημένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ελαιοτριβεία και θα ενισχύεται συνεχώς με την πληροφορία των κάτωθι:
1. περιβαλλοντικοί έλεγχοι όλων των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Πόλεων και Οικισμών της ΠΔΕ (αρχικά των ετών 2014 και 2015 που ήδη έχουν γίνει με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης)
2. τη παρακολούθηση της ποιοτικής κατάστασης του αέρα σε αστικά κέντρα της ΠΔΕ. (αρχικά στη πόλη της Πάτρας τα έτη 2011 έως 2015 όπου υπάρχουν εγκαταστημένοι σταθμοί του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
3. τη διερευνητική παρακολούθηση ποιοτικής κατάστασης στα υπόγεια υδατικά συστήματα και στα επιφανειακά υδάτινα σώματα στις περιοχές υφιστάμενων ΧΥΤΑ της Π.Δ.Ε.
4. τον έλεγχο τήρησης των ορίων διάθεσης σε επιλεγμένα Υδατικά Συστήματα από παρακείμενες μεταποιητικές και βιομηχανικές μονάδες
5. τη συμπληρωματική εποπτική παρακολούθηση της ποιότητας των επιφανειακών υδάτων σε τμήματα των ποταμών Βουραϊκός, Πηνειός και Παραπείρος.
Το έργο αυτό είναι σε πιλοτική φάση, δυναμικό και θα δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας, παρουσίασης και διάχυσης των αποτελεσμάτων σε δυνητικούς δικαιούχους της Π.Δ.Ε. (πολίτες και φορείς) διαμέσου του Διαδικτύου.