Δάνειο, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης επιδιώκει να λάβει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να δημιουργήσει «έξυπνα σχολεία» και να ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα: το 65,9% των μαθητών χρησιμοποιεί υπολογιστές στα σχολεία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ολλανδία είναι 95%.
Χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Οικονομίας και της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe Development Bank - CEB) με στόχο να διερευνηθούν οι δυνατότητες δανειοδότησης του υπουργείου με χαμηλό επιτόκιο (μικρότερο της μονάδας). Σημειώνεται ότι η CEB συνεισφέρει οικονομικά στην εφαρμογή επενδυτικών σχεδίων που στοχεύουν στην κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή στην Ευρώπη σε τέσσερις κύριους τομείς μεταξύ των οποίων και η εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν οι όροι δανειοδότησης και ο τύπος των παρεμβάσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το ποσό στο οποίο μπορεί να φτάσει η δανειοδότηση από την CEB είναι 700 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν τρία έργα προτεραιότητας: 1) η δημιουργία του «έξυπνου σχολείου» αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την ορθολογική διαχείριση των πόρων, 2) η εισαγωγή των ψηφιακών τεχνολογιών στα σχολεία και η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών και 3) η βελτίωση των υποδομών των φοιτητικών εστιών.
«Το υπουργείο εξασφαλίζει και αξιοποιεί τους διαθέσιμους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ, τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα και πλέον κινητοποιεί πόρους και από τις ευρωπαϊκές τράπεζες για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και την ενίσχυση της παραγωγής εκπαιδευτικού περιεχομένου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης», επισήμανε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης σε χαιρετισμό που απηύθυνε χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας των σύγχρονων ηλεκτρονικών υποδομών και υπηρεσιών που διατίθενται στην ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.