Πάτρα: Παρουσίαση βιβλίου «Φορέματα και αποφόρια»

Παρουσιάζεται στο Πολύεδρο, το Σάββατο  18 Ιανουαρίου, στη 1 το μεσημέρι, το βιβλίο «Φορέματα και αποφόρια»  της συγγραφέως και ιστορικού Τέχνης Ευρυδίκης Τρισόν – Μιλσανή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος. 

Θα μιλήσουν η Γεωργία Πετροπούλου, Διευθύντρια Γαλλικού Ινστιτούτου  Ελλάδας στην Πάτρα  και η συγγραφέας.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν ο ηθοποιός Διονύσης Βούλτσος και η θεατρολόγος, εκπαιδευτικός Ντένυ Παπασπυροπούλου.

Πρόκειται για μια συλλογή η οποία αποτελείται από 32 διηγήματα που αφορούν την ένδυση. Το περιεχόμενο των διηγημάτων είναι ποικίλο και διακρίνονται για το χιούμορ, την αμεσότητα, το στυλ και το οξύ πνεύμα που ευθύς συνεπαίρνει τον αναγνώστη τους. Και σ’ αυτή τη συλλογή τα διηγήματα είναι ζωντανά, οι παρατηρήσεις της συγγραφέως καίριες, η κομψότητα της γραφής εξαιρετική. Η διαφορετικότητα μεταξύ του κάθε κειμένου συμβάλλει στο ξάφνιασμα που είναι συνεχώς ανανεωμένο. Ο αναγνώστης απολαμβάνει τις ιστορίες που επιφανειακά τον ευχαριστούν, αλλά του δίνουν και υλικό για σκέψεις.

Έτσι ένα άσπρο κουστούμι που ποτέ δεν φορέθηκε, ο χιτώνας του Χριστού που δελέασε τους αγροίκους βασανιστές του, το μαύρο μεταξωτό ρούχο που σπάραξε την καρδιά μιας ερωτευμένης γυναίκας, το μολυβένιο πουκάμισο που θυμίζει τόσο τους μελανοχίτωνες όσο και τη Δηιάνειρα, ένα γούνινο παλτό που σφαγιάστηκε… είναι σημεία αναφοράς μιας κοινωνίας όπου το ρούχο σε αναδεικνύει η σε καταρρακώνει, μιλάει στη θέση σου και αποκαλύπτει τον απόκρυφο και ανυποψίαστο εαυτό σου.

Το βιβλίο είναι ο πρώτος τόμος μιας τριλογίας που μέλλεται να δει το φως στο σύνολό της σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από το οπισθόφυλλο:                     

Το ρούχο είναι ίσως το πιο ενδεικτικό στοιχείο ενός ατόμου, μιας προσωπικότητας. Έχει έναν δικό του λόγο ανεξάρτητο επ’ εκείνο του ιδιοκτήτη του. Μπορεί να τον αναβιβάσει, να τον υποτιμήσει, να τον γελοιοποιήσει. Τραβηχτικό, κωμικό, απωθητικό, αξιολάτρευτο. Μέρος της φαντασμαγορίας του, κολλάει επάνω του, κάνει σώμα μαζί του, είναι αυτό που μένει στη μνήμη του άλλου, ως δεδομένο μοιραίο, αναπόσπαστο, ως κάλεσμα.

Η Ευρυδίκη Τρισόν-Μιλσανή γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε φιλολογία και ζωγραφική. Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και μέλος της ΑΙCA, εργάστηκε επί τριάντα χρόνια στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι. Επίσης δίδαξε Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης σε διάφορες ανώτατες σχολές της Γαλλίας. Καλλιτεχνική σύμβουλος στο Μουσείο Τσόκλη στην Τήνο, οργανώνει εκθέσεις στη Γαλλία και στην Ελλάδα, αρθρογραφεί και κάνει διαλέξεις.

Έχει γράψει ποιητικές συλλογές στα γαλλικά και στα ελληνικά, διηγήματα και μυθιστορήματα, και έχει συντάξει καταλόγους και βιογραφίες καλλιτεχνών.

Έχει μεταφράσει στα ελληνικά έργα των Μαργκερίτ Ντιράς, Μισέλ Τουρνιέ, Κριστιάν Μπoμπέν, Ναταλί Σαρότ, κ.ά.

Έχει γράψει επίσης έναν ικανό αριθμό θεατρικών έργων τα οποία παίζονται από το 2009 στο Θέατρο της Ημέρας και σε άλλους καλλιτεχνικούς χώρους.


 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ