Πάτρα: Ο ρόλος του Παρατηρητηρίου Οδικών Αξόνων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου

Εκδήλωση του Π.Ο.Α.Δ.Ε.Π το ερχόμενο Σάββατο στην αίθουσα του Επιμελητηρίου

Το Παρατηρητήριο Οδικών Αξόνων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου (Π.Ο.Α.Δ.Ε.Π.) www.poadep.gr διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση το Σάββατο, 9 Απριλίου 2016, ώρα 10 π.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας με θέμα «Οδικοί Άξονες και Περιφερειακή Ανάπτυξη- Ο ρόλος του Παρατηρητηρίου Οδικών Αξόνων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναφερθούν τόσο η συμβολή της λειτουργίας του Π.Ο.Α.Δ.Ε.Π. στη μελέτη και αξιολόγηση των αναπτυξιακών επιδράσεων από την κατασκευή και λειτουργία των μεγάλων οδικών έργων που εντάσσονται στο πεδίο δράσης του Παρατηρητηρίου και οι υποδομές του, όσο και η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική στον τομέα των υποδομών μεταφορών. Θα αναλυθούν επίσης οι νέες πολιτικές στο πλαίσιο του Ελληνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Μεταφορών 2014-2020, καθώς και του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

2fylo1.jpg

poadep_agenda.jpg

prosklisi_final.jpg

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστήμιου Πατρών και εκπρόσωποι μεγάλων Οδικών Έργων της χώρας. Η εκδήλωση απευθύνεται στο ευρύ κοινό, καθώς τα υπό κατασκευή έργα συνιστούν στο σύνολό τους έργα μεγάλης αναπτυξιακής εμβέλειας και οι επιδράσεις τους σε μέσο-μακροχρόνια βάση θα είναι βαθιές και εκτεταμένες.

Το Π.Ο.Α.Δ.Ε.Π. λειτουργεί με έδρα την Πάτρα με τη νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας. Το ΠΟΑΔΕΠ ιδρύθηκε το 2009 από πανεπιστημιακούς και ερευνητές που είχαν ασχοληθεί με έρευνες και μελέτες για τις κοινωνικοοικονομικές επιδράσεις των μεγάλων συγκοινωνιακών έργων στην οικονομία της περιφέρειας.

Επιγραμματικά, οι κύριες κατευθύνσεις λειτουργίας του είναι οι εξής:

η διαρκής παρακολούθηση, με κατάλληλες επιστημονικές μεθόδους, των χωρικών επιδράσεων των παραπάνω έργων στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

η συνεχής ενημέρωση και αξιολόγηση επιλεγμένων δεικτών που μετρούν τις χωρικές επιδράσεις των οδικών αξόνων, καθώς και η παραγωγή σχετικών μελετών, ερευνών και εκθέσεων. Ιδιαίτερη θέση κατέχει στις έρευνες του η μελέτη του φαινόμενου του κοινωνικού αποκλεισμού, της φτώχιας, της ανεργίας και των ανισοτήτων, που ενδημούν στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες που διατρέχει το οδικό δίκτυο αναφοράς του Παρατηρητηρίου.

η διαρκής ενημέρωση του κοινού για τις επιδράσεις αυτές μέσω της ιστοσελίδας του και άλλων δραστηριοτήτων, όπως με τη διοργάνωση ή τη συμμετοχή του σε ημερίδες, συνέδρια και άλλες σχετικές εκδηλώσεις.

η υποστήριξη και προώθηση κατάλληλων μέτρων πολιτικής από τους αρμόδιους αναπτυξιακούς και διοικητικούς φορείς που έχουν την ευθύνη υλοποίησης του περιφερειακού, οικονομικού, κοινωνικού και χωροταξικού σχεδιασμού.

Με αυτόν τον τρόπο, το Παρατηρητήριο αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο το οποίο, με τεκμηριωμένες επιστημονικές μεθόδους και σύγχρονη υποδομή πληροφοριακών συστημάτων (GIS, γεωβάση κλπ), συγκεντρώνει και επεξεργάζεται ενημερωμένα δεδομένα και παρέχει υπηρεσίες συστηματικής και έγκυρης πληροφόρησης για την κατάσταση των περιοχών που επηρεάζονται από την κατασκευή και λειτουργία των μεγάλων αυτών συγκοινωνιακών έργων.