Αυτό είναι το πρώτο hot spot στη δυτική Ελλάδα - Έτοιμα τα διαμερίσματα - Πόσοι θα φιλοξενηθούν - Αντιδράσεις στην Ηλεία - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

στο LM VILLAGE

Με τον πιο επίσημο τρόπο επιβεβαιώνεται η δημιουργία hot spot και μεταφορά προσφύγων από τη Συρία στο παραθεριστικό κέντρο LM Village στην Μυρσίνη του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Πρόκειται για το πρώτο στη δυτική Ελλάδα. 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 
 



Εδώ και εβδομάδες το ilialive, είχε αναφέρει πως το συγκεκριμένο παραθεριστικό κέντρο βρίσκεται στη λίστα με τους πιθανούς χώρους δημιουργίας hot spot για τη φιλοξενία προσφύγων στην Ηλεία. Όσο περνούσαν οι μέρες όλο και περισσότερα διαφαινόταν πως αυτό θα συμβεί. Μετά τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας όπου και πάλι αναφέραμε πως ο χώρος έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει 600 άτομα και ήδη στελέχη της 117 ΠΜ είχαν προβεί σε αυτοψίες για να καταγραφούν ελλείψεις και προβλήματα, είχαμε και την εμφάνιση συνεργείων της ΔΕΔΔΗΕ για να εξετάσουν το θέμα της ηλεκτροδότησης καθώς τα καλώδια του εσωτερικού δικτύου είχαν κλαπεί. Μετά από συσκέψεις την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο, παρουσία και του αναπληρωτή δημάρχου Φυλής Γιώργου Κρητικού, όπου έχει και την ευθύνη της διαχείρισης της κατάστασης, χθες νωρίς το πρωί στο χώρο πέρασαν ιδιώτες εργολάβοι για λογαριασμό της ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να στήσουν από την αρχή τον υποσταθμό με τους μετασχηματιστές και να δημιουργήσουν εσωτερικό δίκτυο για την ηλεκτροδότηση των 38 διαμερισμάτων, των δύο εστιατορίων και των λοιπόν εγκαταστάσεων.  Παράλληλα στελέχη της 117 ΠΜ και σμηνίτες με επικεφαλής το διοικητή της μονάδας Σμήναρχο (Ι) Κωνσταντίνο Δελήμπαση ξεκίνησαν την απομάκρυνση μέρους του εξοπλισμού κυρίως ηλεκτρικών συσκευών (ψυγεία, τηλεοράσεις κλπ) ώστε να διαμορφωθούν οι χώροι έτσι για να φιλοξενούν τουλάχιστον έξι άτομα κάθε διαμέρισμα.


Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα και πλέον αναμένεται να φτάσουν οι πρώτοι 300 πρόσφυγες στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη φρούρησή τους για τυχόν γενικευμένες αντιδράσεις θα αναλάβουν σμηνίτες για κάποιες ημέρες, ενώ στο πρώτο διάστημα της παραμονής τους εδώ – περίπου ένα δεκαήμερο τη σίτιση θα αναλάβει η 117 ΠΜ. Στη συνέχεια αναμένεται να δραστηριοποιηθούν εθελοντές από ΜΚΟ. 
 
Αντιδράσεις από το δήμο και την τοπική κοινωνία
Ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης υποστηρίζει πως ο χώρος του LM Village αποτελεί ιδιοκτησία του. Θεωρεί πως έχει πέσει θύμα κακής ενημέρωσης στο υπουργείο όπου επικράτησε η θέση του δήμου Φυλής πως είναι ο κύριος ιδιοκτήτης. Όμως το ιδιοκτησιακό θέμα είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει ούτως ή άλλως. Ζητήματα υπάρχουν από την τοπική κοινωνία, που από τη μια πλευρά αντιδρά στην υποβάθμιση του χώρου που θεωρεί άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Μυρσίνη καθώς στο παρελθόν αποτελούσε οικονομικό «πνεύμονα» για την περιοχή. Από την άλλη οι αντιδράσεις αφορούν μερίδα πολιτών που δεν θέλουν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στην περιοχή γενικότερα, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν θα μεταφερθούν Σύριοι αλλά άλλης εθνικότητας μουσουλμάνοι που δεν είναι πρόσφυγες αλλά λαθρομετανάστες. 
Μάλιστα χθες το βράδυ συνεδρίαση εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας – Κυλλήνης παρουσία δεκάδων πολιτών στην αίθουσα που ήρθαν να ακούσουν τα όσα είχε να αναφέρει ο δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ ως ενημέρωση για το θέμα και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης υποστηρίζει πως το παραθεριστικό κέντρο ανήκει στην ιδιοκτησία του και κακώς δεν ρωτήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που προχώρησε στην επίταξή του με την σύμφωνη γνώμη του δήμου Φυλής. Αυτή όμως είναι μια απόφαση που δεν αλλάζει πλέον. Ωστόσο οι κάτοικοι στην Μυρσίνη και στην ευρύτερη περιοχή συγκέντρωσαν υπογραφές, οι οποίες έπονται του κειμένου που συνέταξαν και με το οποίο ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο να σταματήσει κάθε ενέργεια μεταφοράς και εγκατάσταση προσφύγων στο LM Village. 


 
Σκέψεις και για άλλα hot spot στην Ηλεία
Την ώρα που έχει ανοίξει για τα καλά το κεφάλαιο των hot spot στην Ηλεία, έρχεται έντονα στο προσκήνιο ακόμα ένας χώρος αυτός του παραθεριστικού κέντρου της 117 ΠΜ στη Μιμόζα Κυλλήνης. Αν και διαψεύδεται από πηγές της μονάδας στην Ανδραβίδα, εκτιμάται πως με τον ίδιο τρόπο εφόσον υπάρξει ανάγκη θα μετατραπεί και αυτός σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων σύντομα. Στην λίστα που άτυπα υπάρχει πέρα από τους φορείς της αυτοδιοίκησης εντάσσονται ιδρύματα και κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, αλλά και ιδιωτικοί χώροι στην περιοχή της Βάρδας…

 

Διαβάστε επίσης