Σταύρος Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση θα συνυπογράψει όλες τις απαιτήσεις δανειστών

«Ο Τσίπρας κατά τεκμήριο λέει ψέματα στους Έλληνες»

Πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει τελικά στις απαιτήσεις των δανειστών, παρά τις φωνές «αντίστασης» που ακούγονται, και ότι τελικά η συμφωνία θα ψηφιστεί και από τους 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Πριν από τη μεγάλη υποχώρηση και υπόκλιση υπάρχουν και μερικές φωνές αντίστασης. Η αίσθησή μου είναι ότι έχουν υποχωρήσει σε όλα και στις περικοπές συντάξεων και στα όποια μικρά πρόσθετα μέτρα είναι αναγκαία κατ' αυτούς και υπάρχει το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων. Φορολογικό και ασφαλιστικό έχουν "λυθεί". Πιστεύω η κυβέρνηση έχει πάρει τη μεγάλη απόφαση να συνυπογράψει όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, των εταίρων μας», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

Εκτίμησε, δε, ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει εντελώς εάν δεν ληφθούν ορισμένες αποφάσεις, που είναι αναγκαίες για να ορθοποδήσει η μεσαία τάξη. «Όταν τροφοδοτείς την ελληνική οικονομία με τα ελάχιστα χρήματα που έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη είσαι πιο καλός διαπραγματευτής, αλλά αν δεν μπορείς να βγάλεις από πουθενά λεφτά, εάν η οικονομία σου παραπαίει και η ανεργία πηγαίνει στα ύψη είσαι υποχρεωμένος να κάνεις υποκλίσεις. Είσαι υποχρεωμένος να λες στο ΔΝΤ και τους υπόλοιπους ό,τι πεις εσύ'. Και αυτό λένε αυτή τη στιγμή». Κατηγόρησε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα ότι «κατά τεκμήριο λέει ψέματα στους Έλληνες, το έχει κάνει πολλές φορές. Λέει άλλα στους Ευρωπαίους, άλλα στη Μέρκελ, άλλα στον ελληνικό λαό και άλλα στο πολιτικό συμβούλιο».

Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει το «Ποτάμι» όταν κατατεθεί η συμφωνία στη Βουλή και μάλιστα μπροστά στο ενδεχόμενο καταψήφισής της από βουλευτές της συγκυβέρνησης, ο κ. Θεοδωράκης διαβεβαίωσε ότι «το Ποτάμι δεν θα κρυφτεί σε φτηνά αντιπολιτευτικά "όχι", διευκρινίζοντας ότι «δεν θα πάμε σε μια γραμμή "όχι" ή σε μία γραμμή "ναι" κάνοντας δεύτερες πολιτικές σκέψεις». Δεν θα ψηφίσουμε το ασφαλιστικό σκεπτόμενοι να μην πέσει η κυβέρνηση, πρόσθεσε, αυτό είναι δικό του πρόβλημα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες από τους βουλευτές της γιατί και «οι 153 είναι αποφασισμένοι να τα ψηφίσουν όλα».

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο κ. Θεοδωράκης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «είναι απούσα», ειδικά στο θέμα της Ειδομένης, και ότι αφήνει ένα σύστημα αδιοίκητο, στα χέρια «κάποιων πονηρών», που είτε «βγάζουν λεφτά κάνοντας βόλτες στην Ελλάδα τους πρόσφυγες λέγοντάς τους ότι εδώ είναι τα Σκόπια, η Βουλγαρία είτε κάποιων άλλων που έχουν ιδέες επαναστατικές δήθεν, βάζοντας μπροστά τους πρόσφυγες».

Επανέλαβε, δε, την πρόταση του Ποταμιού για την τοποθέτηση ενός «υπερυπουργού» για το προσφυγικό, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι απέρριψε σχετική πρόταση του Ποταμιού για τη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού, προχωρώντας τελικά στη σύστασή του, με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών. «Η πολιτική έχει σχέση με τον χρόνο, όταν κάνεις κάτι όταν πρέπει μπορεί να βοηθήσεις εάν το κάνεις με τέσσερις μήνες καθυστέρηση είναι πολύ αργά. Και σήμερα επειδή δεν θέλει να δεχτεί την πρόταση που του έχω κάνει για υπερυπουργό αναλαμβάνει ο ίδιος τον συντονισμό της εθνικής επιτροπής μεταναστευτικής πολιτικής», δήλωσε για να συμπληρώσει ότι τελικά «ο Έλληνας πληρώνει το μάρμαρο».

Κληθείς να σχολιάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό το χτύπημα «καταδεικνύει τις αδυναμίες ασφάλειας στην Ευρώπη», καταλογίζοντάς της καθυστέρηση στην πολιτική και την αστυνομική συνεννόηση. «Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτό το τέρας που έρχεται από τις φωλιές των ακραίων ισλαμιστών χωρίς μια ευρωπαϊκή συνεννόηση. Δώσαμε τη δυνατότητα σε κάποιους να πιστεύουν ότι χρησιμοποιώντας τις συνοριακές ελευθερίες μπορούν να χτυπάνε την καρδιά της Ευρώπης», ανέφερε και διευκρίνισε πως «ο εχθρός δεν είναι ο μουσουλμάνος». «Πρέπει να τελειώνουμε με τις φωλιές των ισλαμιστών. Πρέπει να δοθεί μάχη. Αλλά από την άλλη πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους μουσουλμάνους της Ευρώπης να νιώθουν ότι είναι μέρος της δικιάς μας παρέας και όχι της παρέας των Ισλαμιστών. Δεν είναι αποδοτική μία σύγκρουση με τους μουσουλμάνους, υπάρχουν παντού και είναι άνθρωποι σαν εμάς. Να μην αφεθεί ο κόσμος να πιστέψει ότι έχουμε τη μάχη των δύο κόσμων», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις πολιτικές διεργασίες στον χώρο του κέντρου και τη σχετική πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει μία άλλη λύση, πέρα από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό υπάρχουμε κιόλας». Διευκρίνισε όμως πως αυτή η λύση πρέπει να είναι μεγάλη, να συγκεντρώνει ποσοστό 10-15%. «Αυτό όμως δεν γίνεται προσθέτοντας τα ποσοστά του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό γίνεται εάν έρθει καινούργιος κόσμος, εάν μπουν σε αυτή τη συζήτηση για το μεγάλο και το καινούργιο δυνάμεις της κοινωνίας που σήμερα μας κοιτούν επιφυλακτικά. Αλλά που βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λύση, βλέπουν ότι η ΝΔ δεν είναι λύση και λένε να πάμε εδώ».

Ειδικά αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι προσωπικά έχει διείσδυση στον κεντρώο χώρο, αλλά όχι η ΝΔ. «Τον κατηγορούν κάποιοι δεξιοί ότι λέει πράγματα που και το Ποτάμι έχει πει, αλλά όταν φτάσει η στιγμή της κρίσης δεν θα έχεις να επιλέξεις ή τον Μητσοτάκη ή τον Θεοδωράκη θα έχεις να επιλέξεις τη ΝΔ "πακέτο", δηλαδή και τις δεξιές απόψεις της ΝΔ», ανέφερε. Χαρακτήρισε, δε, λάθος τη στάση που κράτησε η ΝΔ στο ζήτημα που προέκυψε με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, σημειώνοντας πως «είναι λάθος σε μια στιγμή κρίσης της χώρας να ανασύρεις και να κάνεις μία δήλωση εθνικό θέμα». «Η ΝΔ δυστυχώς για τη χώρα, κατά την εκτίμησή μου θα παραμείνει ένα συντηρητικό κόμμα. Και εκεί χρειάζεται η φωνή της προοδευτικής λογικής και αυτό είναι το Ποτάμι, ένα κεντρώο κίνημα», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ