Από σήμερα, νέα σελίδα γυρίζει στο «μέτωπο» του προσφυγικού, καθώς όπως αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Τούρκος πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, ξεκινά η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Αγκυρας για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.
Χθες ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση, προκειμένου να φύγουν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα.
Ηδη σήμερα το πρωί έφτασαν πρόσφυγες για πρώτη φορά στην Ελευσίνα. Στο λιμάνι κατέπλευσε το καταμαράν «tera jet», το οποίο μετέφερε 1.169 άτομα από τη Χίο, που αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Επιπλέον, σήμερα το πρωί αναχωρεί και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τη Μυτιλήνη, μεταφέροντας 1.372 άτομα στην Καβάλα.
Λίγες ώρες νωρίτερα, χθες το βράδυ, 446 πρόσφυγες και μετανάστες- από τους 604 συνολικά που έφτασαν στον Πειραιά με το «Αριάδνη» από τα νησιά του βορείου Αιγαίου- μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρα φιλοξενίας στη Λάρισα.
Στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν 4.458 άτομα, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, που έκανε χθες το βράδυ το λιμενικό.
Guardian: Καθυστερεί η Ελλάδα
Τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα ξανά προς την Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας πέφτει ξανά το κύριο βάρος για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. «Η Ελλάδα καθυστερεί την επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, υπό τη συμφωνία της ΕΕ», είναι ο τίτλος άρθρου στον Guardian. «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αρχίσει να στέλνει πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία από την Κυριακή», γράφει η βρετανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η χώρα μας πασχίζει να εφαρμόσει τη συμφωνία- κλειδί, κάνοντας αναφορά στη δήλωση Κυρίτση ότι το πλάνο δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέσα σε 24 ώρες.
Κυρίτσης: Θα χρειαστούν πάνω από 2.000 ειδικοί
«Είναι μία πολύ σύνθετη διαδικασία, θα χρειαστεί να έλθουν και πάνω από 2.000 ειδικοί, να στηθούν υποδομές, για την υπόθεση του ασύλου, με τον τρόπο που απαιτεί η διεθνής νομιμότητα. Συνεχίζουμε εμείς ταυτόχρονα να δημιουργούμε θέσεις προκειμένου να φιλοξενήσουμε τον κόσμο, είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο έχει αναληφθεί» δήλωσε Γιώργος Κυρίτσης.
Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε η συγκρότηση κυβερνητικού συμβουλίου προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής για τον καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων φορέων, καθώς στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα.
Βοήθεια από Γερμανία και Γαλλία
Χείρα βοηθείας προσφέρουν Παρίσι και Βερολίνο, καθώς δήλωσαν ότι είναι σε ετοιμότητα για να στείλουν έως 600 αστυνομικούς και ειδικούς σε θέματα ασύλου στην Ελλάδα, όπως δήλωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας.
Οι δύο χώρες είναι έτοιμες να παράσχουν η κάθε μία «έως 200» επιπλέον αστυνομικούς για την υπηρεσία επιτήρησης των συνόρων Frontex και «έως 100» ειδικούς για την ευρωπαϊκή υπηρεσία υποστήριξης για το άσυλο EASO, σημειώνουν ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και ο Γερμανός ομόλογός του Τόμας ντε Μεζιέρ, σύμφωνα με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Σχετικά με την επαναπροώθηση, η Γαλλία και η Γερμανία είναι επίσης έτοιμες να παράσχουν μια τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα, προκειμένου να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές με στόχο την ενίσχυση των διαδικασιών επαναπροώθησης», προσθέτουν και καλούν και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.