Τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ συστήνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.
Και λέγοντας διεύρυνση, εννοείται πως ουσιαστικά η έκθεση κάνει λόγο για επιβολή ΕΝΦΙΑ και εκτός των ακινήτων που σήμερα βαρύνονται με τον συγκεκριμένο φόρο περιουσίας.
Οι επίμαχες αναφορές για τον ΕΝΦΙΑ
Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στη σελίδα 93 της έκθεσης, ο φόρος ακινήτων μπορεί να βελτιωθεί μέσα από έναν συνδυασμό αλλαγών στη φορολογική διοίκηση αλλά και νομοθετικών παρεμβάσεων.
Αναφέρουν συγκεκριμένα οι συντάκτες της έκθεσης: "Η βελτίωση της δημοσιονομικής απεικόνισης (fiscal cadastre) για να περιληφθούν όλες οι μορφές ακινήτων θα ενισχύσει την ισότητα (σ.σ. μεταξύ των φορολογούμενων)".
Πρόκειται για μία διατύπωση η οποία δημιουργεί περιθώριο ερμηνειών για επέκταση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα τα οποία σήμερα φορολογούνται ελάχιστα (για παράδειγμα εκτός σχεδίου εκτάσεις) ή ακόμη και σε άλλες μορφές περιουσίας.
Ακόμη στην έκθεση προτείνεται:
- η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις ούτως ώστε να έχουν κίνητρα για επένδυση σε ακίνητα
- η μείωση του φορολογικού συντελεστή επιχειρηματικών κερδών από το 29% που είναι σήμερα, αφού από τον ΟΟΣΑ αυτός θεωρείται υψηλός.
"Φωτιά" και οι αναφορές για τον κατώτατο μισθό!
Παράλληλα, εκτός από τον ΕΝΦΙΑ έρχεται και ένας δεύτερος "πονοκέφαλος" να προστεθεί μετά την συγκεκριμένη έκθεση. Κι αυτό διότι ο ΟΟΣΑ αναδεικνύει το θέμα του κατώτατου μισθού, λέγοντας ουσιαστικά πως πρόκειται για μια από τις τελευταίες αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας, τουλάχιστον με τη μορφή που προβλέπει η νομοθεσία.
Ο ΟΟΣΑ θεωρεί πως υπάρχουν ακόμα περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις, ωστόσο ακόμη κι αν ευθυγραμμιστούμε με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, η αύξηση της παραγωγής δεν θα ξεπερνά το 0,2% σε βάθος δεκαετίας.
Όσον αφορά, ωστόσο, στον κατώτατο μισθό, που στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο, οι αναλυτές του ΟΟΣΑ, αναφέρουν πως αυξάνεται με την προϋπηρεσία (δηλαδή τριετίες) κι αυτό αποτελεί μοναδική περίπτωση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Χαρακτηριστικά υπολογίζουν, πως αν προστεθούν οικογενειακά επιδόματα στις τριετίες, τότε ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει στα 818 ευρώ!
Η πρόταση του Οργανισμού είναι να συνδεθεί ο κατώτατος μισθός με την παραγωγικότητα και την αξιολόγηση και κυρίως να αναθεωρηθεί το σύστημα των τριετιών!