Αθηνά Τραχήλη: Το νέο ασφαλιστικό διώχνει τους επιστήμονες από τις δουλειές τους

Συνάντηση εκπροσώπων των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της χώρας, προκειμένου να ενημερώσουν για τις απόψεις, τις θέσεις και τις προτάσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και ολόκληρου του επιστημονικού κόσμου για το σχεδιαζόμενο από την Κυβέρνηση «νέο Ασφαλιστικό».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα.

Η συνάντηση απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς λίγο αργότερα είχε προγραμματιστεί η άφιξη των εκπροσώπων των τεσσάρων «θεσμών» για την αξιολόγηση του τρέχοντος «προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας», στους οποίους οι επιστημονικοί φορείς ζήτησαν από τα στελέχη της Κομισιόν στην Αθήνα να μεταφέρουν τις απόψεις που διατυπώθηκαν, τα στοιχεία που παρουσίασαν οι φορείς για την υπέρμετρη επιβάρυνση από το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό καθώς και τις προτάσεις τους για ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς των φορέων οι Στασινός Γιώργος (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), Κόλλιας Κωνσταντίνος (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας), Βλασταράκος Μιχάλης (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), Κατσίκης Θανάσης (Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία), Αλεξανδρής Βασίλειος (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών), Ρούσκας Γεώργιος (Ένωση Συμβολαιογράφων Ελλάδας), Σιδέρη Φιλένια (Ένωση Ελλήνων Χημικών), Τραχήλη Αθηνά (Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος), Λουράντος Κωνσταντίνος (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος).

«Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση τόνισαν ότι το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό έχει καθαρά εισπρακτικό και φορολογικό χαρακτήρα, είναι αντιαναπτυξιακό και καλείται να καλύψει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 1,8 δισ. ευρώ», τόνισε σε δήλωση της η Αχαιή Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη.

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων ανέλυσαν στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι με την εισφοροεισπρακτική επιδρομή που προβλέπεται από το προσχέδιο, επιτείνεται πλέον η μαζική έξοδος, μεγάλου αριθμού επιστημόνων από το επάγγελμα. Παράλληλα αναδείχθηκε ότι μηδενίζεται κάθε προϋπόθεση βιωσιμότητας τόσο των επιχειρήσεων των επαγγελματιών όσο και του ασφαλιστικού συστήματος, ενδυναμώνεται η παραοικονομία, μέσω της αύξησης της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και είναι βέβαιη η μετανάστευση αξιόμαχου εργατικού δυναμικού νέων κυρίως επιστημόνων.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μέσω του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σε αυτό το βαθμό είναι κοινωνικά άδικη, αλλά κυρίως οικονομικά αναποτελεσματική, διότι θα οδηγήσει την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων στην ανεργία, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και άρα την απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, όπως ανέφεραν στη συζήτηση, με το νομοσχέδιο εξαλείφεται κάθε στοιχείο αναλογικότητας εισφορών και συνταξιοδοτικής παροχής, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω τα φαινόμενα εισφοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται εντός ενός δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος με κύρια χαρακτηριστικά την παρατεταμένη ύφεση και την πολύ υψηλή ανεργία, πρέπει να αντιμετωπίσουν - πέραν της αύξησης του ύψους των ασφαλιστικών τους εισφορών - και την αύξηση της φορολόγησής τους, της προκαταβολής φόρου, της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.