«Ιερός Πόλεμος» για τα Θρησκευτικά - Σήμερα η συνεδρίαση

ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Θέση μάχης» λαμβάνει η Εκκλησία της Ελλάδος με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στο περιεχόμενο και τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας, η οποία συγκαλείται εκτάκτως, έχοντας βεβαίως στην ατζέντα και άλλα ζητήματα, όπως είναι η πλήρωση της θέσης στη μητρόπολη Καρπενησίου.

Εισήγηση για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών θα κάνει ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος, ο οποίος έχει εκφράσει τη θέση ότι η Εκκλησία δεν είναι αντίθεση να γίνουν μερικές βελτιώσεις στο ισχύον πρόγραμμα σπουδών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει «να εισαχθούν σε κάθε βιβλίο -όχι σε κάθε μάθημα- μερικά κεφάλαια θρησκειολογικά, ανάλογα με τη θεματολογία του βιβλίου, αφού όμως δοθεί προτεραιότητα στην ορθόδοξη παράδοση, την οποία ακολουθεί η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών». Σημειώνεται ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει ήδη καταθέσει στον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη τις προτάσεις της, ενώ έχει συστήσει ειδική επιτροπή για το θέμα, που αποτελείται από τους μητροπολίτες, Ναυπάκτου Ιερόθεο, Καστορίας Σεραφείμ, Σερρών Θεολόγο, καθώς και τον ειδικό νομικό σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου, Θ. Παπαγεωργίου.

Το τελικό πόρισμα για το μέλλον του μαθήματος των Θρησκευτικών αναμένεται να παραδοθεί από την αρμόδια επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε περίπου δύο μήνες -μετά τις γιορτές του Πάσχα- αφού προηγουμένως γίνει διάλογος τόσο με την Εκκλησία όσο και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Κατά του συμφώνου
Στο ΣτΕ προσέφυγαν τρεις ιερές μητροπόλεις και οι μητροπολίτες τους, ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος που προβλέπει την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Πρόκειται για τις μητροπόλεις Πειραιώς, Κυθήρων και Γόρτυνος, όπως και οι μητροπολίτες των τριών αυτών μητροπόλεων, Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, Σεραφείμ Στεργιούλης και Ιερεμίας Φούντας, καθώς και ο αρχιμανδρίτης Σαράντος Σαράντου, τρεις πρωτοπρεσβύτεροι, μια μοναχή, δύο δικηγόροι, 21 πολίτες και η «Εστία Πατερικών Μελετών». Ζητούν να ακυρωθεί ο επίμαχος νόμος 4356/ 2015 ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στον Αστικό Κώδικα (οικογενειακό δίκαιο και χρηστά ήθη), ενώ αιτούνται να εισαχθεί η προσφυγή τους προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ