«Μια ανάσα» από τα 700 ευρώ βρίσκεται η χρυσή λίρα. Με την τιμή του χρυσού να έχει ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο η «παραδοσιακή» για πολλούς Έλληνες, επένδυση σε χρυσές λίρες, καθίσταται ολοένα και πιο αποδοτική, γεγονός που πιστοποιείται από τις αυξημένες συναλλαγές που πραγματοποιούνται με αυτές.
Μιλώντας στον ΟΤ, ο Διαχειριστής Α/Κ και ιδιωτικών χαρτοφυλακίων στη Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Συμεών Μαυρουδής, τόνισε ότι «ο χρυσός (και κατ’ επέκταση η χρυσή λίρα) είχε την τιμητική του το 2024, καθώς κατάφερε να καταγράψει σημαντικά κέρδη της τάξεως του +28%, με υψηλό έτους το +33%.
Παράλληλα, η -ούτως ή άλλως εκρηκτική, για τόσο αμυντικό εμπόρευμα- απόδοση ήρθε με επίτευξη νέων ιστορικών υψηλών, ενώ και η ποιότητα της ανόδου ήταν αξιομνημόνευτη, με μέγιστη απομείωση 8,2% στο διορθωτικό σκέλος Νοεμβρίου. Ενδεχομένως, ένα μεγάλο μέρος αυτής της ανόδου να οφείλεται στα μακροοικονομικά των βασικών οικονομικών συστημάτων, με έμφαση στις πληθωριστικές πιέσεις που υφίσταντο 2 χρόνια πριν.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τα κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και οι μαζικές αγορές από κεντρικές τράπεζες έδωσαν ώθηση στις τιμές
Η εξαρχής ανάγκη για τοποθέτηση σε «ασφαλές» καταφύγιο, υπογραμμίζει, ουσιαστικά «σκούπισε» την όποια προσφορά στα επίπεδα των 1800-1900 δολαρίων ανά ουγγιά έως τα τέλη του 2023, ενώ και η προσδοκία που -ορθά- επικράτησε ότι ο πληθωρισμός δεν θα οριοθετηθεί πλήρως, ειδικά στις ΗΠΑ, αλλά και σε Αγγλία και Ιαπωνία, ανέστειλε τις ρευστοποιήσεις. Εξάλλου, το χρυσάφι καταγράφει σωρευτικά κέρδη 46% στη διετία, ενδυναμώνοντας τα προαναφερθέντα ευρήματα.
Για τη συνέχεια, οι απόψεις συγκλίνουν σε μια συσσώρευση της τιμής εντός εύρους τιμών. Όπως αναφέρει ο κ. Μαυρούδης, η πρόσφατη ρητορική του Πάουελ στη συνεδρίαση της Fed της 18ης Δεκεμβρίου ανέδειξε μια μέτρια πληθωρισμένη Αμερική, τουλάχιστον για το α’ εξάμηνο του 2025, ενώ και οι υψηλότατες αποδόσεις στα αμερικανικά χρεόγραφα υποδεικνύουν τη στάση αναμονής των επενδυτών.
Επομένως, τονίζει ο Διαχειριστής Α/Κ και ιδιωτικών χαρτοφυλακίων στη Fast Finance ΑΕΠΕΥ, το χρυσάφι θα συνεχίζει να παίζει τον ρόλο της απανεμιάς, για όσους δεν ενδιαφέρονται για έντονες διακυμάνσεις, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει προπομπό σε περίπτωση που τα πράγματα αποκλίνουν από το αρχικό σενάριο.
Η χρυσή λίρα
Αναπόφευκτα το ράλι του χρυσού συμπαρασύρει και την τιμή της χρυσής λίρας. Η τιμή πώλησης από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την λίρα παλαιάς κοπής ανέρχεται στις 31 Δεκεμβρίου 2024 στα 666,31 ευρώ, συνεχίζοντας το ράλι των τελευταίων μηνών.
Η τιμή αγοράς από την ΤτΕ βρίσκεται στα 568,50 ευρώ. Αυτή δηλαδή είναι η τιμή αν κάποιος ιδιώτης θελήσει να πουλήσει την λίρα ή τις λίρες που κατέχει.
Η μεγάλη απόκλιση μεταξύ της πρώτης τιμής, η οποία είναι αυτή που μπορεί κάποιος να ρευστοποιήσει τις λίρες που διαθέτει, και τις δεύτερης η οποία είναι η τιμή στην οποία μπορεί να τις προμηθευτεί από την ΤτΕ, αποτελεί ένα διαχρονικά αμφιλεγόμενο ζήτημα.
Από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου στην Τράπεζα της Ελλάδος είχαν ρευστοποιηθεί συνολικά 35.972 χρυσές λίρες ενώ είχαν αγοραστεί 4.672 κομμάτια.
Αναλυτές αναφέρουν πώς πίσω από την άνοδο της χρυσής λίρας βρίσκεται η μεγάλη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να στέλνουν πολλούς επενδυτές στο παραδοσιακό καταφύγιο του χρυσού.
Πηγή: OT