O Πύργος τίμησε τον Κώστα Καζάκο για την προσφορά του στον Πολιτισμό

σε μια συγκινητική εκδήλωση

Η συγκίνηση ήταν εμφανής στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση τιμής από τον δήμο Πύργου, προς τρεις επιφανείς Πυργιώτες, που διαπρέπουν μακριά από τον τόπο τους, αλλά όπως και οι τρεις δήλωσαν ούτε ξέχασαν, διατηρούν πάντα ζωντανούς τους δεσμούς και έχουν πάρει μαζί στην διαδρομή της ζωής τους βασικά και σημαντικά βιώματα να τους συνοδεύουν. Ο πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής, Κώστας Καζάκος, ο καθηγητής Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Πανεπιστήμιου Πειραιώς Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο ιατρός αιματολόγος – ογκολόγος, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ Φώτης Ασημακόπουλος αποτέλεσαν τα κεντρικά πρόσωπα της εκδήλωσης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μεσαλάς, όπως αναφέρει το ilialive.gr ανέγνωσε την απόφαση του ΔΣ σχετικά με την τιμητική βράβευση των τριών Πυργιωτών. Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής στο χαιρετισμό του, μίλησε για τους τρεις Πυργιώτες που τιμούν με την επαγγελματική διαδρομή τους την πόλη και το δήμο Πύργου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των τιμώμενων. Για τον Κώστα Καζάκο μίλησε η Ευανθία Στιβανάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και σκηνοθέτης της Θεατρικής Ομάδας Πύργου. Για τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον έργο του, αναφέρθηκε ο προσωπικός του φίλος, πρώην υπουργός και βουλευτής Γιάννης Ζαφειρόπουλος. Για τον Φώτη Ασημακόπουλο, μίλησε η Ιωάννα Μαρουλάκου, καθηγήτρια γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Αμέσως μετά ο δήμαρχος Πύργου απένειμε το χρυσό μετάλλιο τιμής της πόλης στους τρεις τιμώμενους. Στο χαιρετισμό τους, πέρα από την μετέπειτα πορεία τους επαγγελματικά, αναφέρθηκαν στο πως ο Πύργος αποτελεί ένα σταθμό της ζωής τους που τους συνοδεύει πάντα. Ο Κώστας Καζάκος μεταξύ άλλων αναφερόμενος στα 13 χρόνια που έμεινε στην πόλη, χρόνια δύσκολα μέσα στον πόλεμο και την κατοχή, τόνισε πως όσα βίωσε και έμαθε αυτή την περίοδο των συνοδεύουν στη ζωή του, χωρίς να έχει μάθει για αυτή, περισσότερα από ότι έμαθε σε αυτή την σημαντική περίοδο. 
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και αυτός θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια στον Πύργο, τους ανθρώπους με τους οποίους έζησε και δεν ξέχασε, τις βασικές αξίες της ζωής που έμαθε στην πόλη αυτή, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στους γονείς του, τον Μητροπολίτη Ηλείας που γνώρισε ως Πρωτοσύγκελο αλλά και τους καθηγητές του. Επίσης στάθηκε και στην σημασία των φοιτητών του στην πορεία του, ως πηγή επιστημονικής πρόκλησης και έμπνευσης, που όπως είπε του έδωσαν νιότη από τη νιότη τους.
Τέλος ο Φώτης Ασημακόπουλος αναφέρθηκε και αυτός στα πρώτα χρόνια της ζωής του στον Πύργο, αλλά και τη μετέπειτα πορεία του στην Αμερική. Μίλησε για τους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους του που διατηρεί ακόμα στην πόλη, ενώ εστίασε περισσότερα επιστημονικά μιλώντας για τον καρκίνο στην Ελλάδα που προκαλείται από το κάπνισμα, ενώ έκανε σύντομη αναφορά και στην εξέλιξη της επιστήμης στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Την εκδήλωση παρουσίασαν η Ιωάννα Πικέα και ο Ανδρέας Λαμπαούνας.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ