Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, υπέγραψε διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 24 Απριλίου. Με αυτήν την απόφαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ικανοποιεί σχετικό αίτημα που κατέθεσε χθες ο πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με την αιτιολογία ότι «η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με πιο καθαρή εντολή για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις».
Στο διάγγελμά του, ο κ. Νίκολιτς επεσήμανε ότι «οι εκλογές είναι αναγκαίες για να φανεί εάν οι πολίτες στηρίζουν την εφαρμογή επίπονων μεταρρυθμίσεων που θα τους εξασφαλίσουν καλύτερη διαβίωση στο μέλλον».
Στη Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Νίκολιτς για το αποτέλεσμα των εκλογών. Κατά παρέκκλιση από τους ηθικούς κανόνες συμπεριφοράς του προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασε δημόσια την επιθυμία να κερδίσει στις εκλογές το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Η σημερινή κυβέρνηση, η οποία εξελέγη στις 26 Απριλίου του 2014, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως υπηρεσιακή μέχρι την εκλογή της νέας κυβέρνησης, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Για τη συμμετοχή κάποιου κόμματος στην εκλογική μάχη απαιτείται η συγκέντρωση 10.000 υπογραφών, ενώ ως κατώτατο όριο για την εκπροσώπηση στη Βουλή ορίζεται το 5% των ψήφων. Αυτό το όριο δεν ισχύει για τα κόμματα ή τις παρατάξεις που εκπροσωπούν εθνικές μειονότητες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), του οποίου ηγείται ο σημερινός πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα επικρατήσει στις επερχόμενες εκλογές, με ποσοστό που θα αγγίζει το 50% των ψήφων. Η σημερινή κυβέρνηση, άλλωστε, είχε πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή και γι' αυτό προκαλεί πολλά ερωτηματικά η απόφαση του πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Πολιτικοί αναλυτές, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την απόφαση του κ. Βούτσιτς, τονίζουν ότι ο μόνος λόγος που θα την δικαιολογούσε θα ήταν η εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας που ανήγγειλε πριν από έναν χρόνο, αλλά δεν είχε το πολιτικό σθένος να τα υλοποιήσει. Στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, η σερβική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα, περικοπές μισθών και συντάξεων και διακοπή της χρηματοδότησης των προβληματικών δημόσιων επιχειρήσεων.