Το "Κόκκινο Πάτρας 107,7" φιλοξένησε τον Γ. Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής και Σωφρονιστικών, κ. Ευτύχιο Φυτράκη. Ο κ. Φυτράκης μίλησε για το σωφρονιστικό ίδρυμα Αγίου Στεφάνου, αλλά και για τις προσπάθειες του Υπ. Δικαιοσύνης για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μια δύσκολη κατάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα γενικότερα. Από το προηγούμενο έτος προσπαθούμε, με συγκεκριμένες αποφάσεις και επιλογές, να εξορθολογήσουμε το σύστημα και να δούμε τις δυνατότητες που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, αλλά να μην ξεχνάμε το δημοσιονομικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο ζούμε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φυτράκης.
Για να συνεχίσει, «οι εργαζόμενοι καταρχήν, έχουν δίκιο, πιέζονται πολύ, στερούνται αρκετές φορές ακόμα και τις οικογένειές τους πέραν του δέοντος, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Έχουμε καταγράψει αυτή την πραγματικότητα. Έχουμε φυλακές που παραμένουν ανεκμετάλλευτες και υπάρχουν πτέρυγες που παραμένουν αχρησιμοποίητες λόγω έλλειψης προσωπικού. Χωρίς να ξεχνάμε το δημοσιονομικό περιβάλλον, έχουμε καταγράψει όλες τις ανάγκες που υπάρχουν ανά σωφρονιστικό κατάστημα και επιχειρηματολογούμε συνεχώς, για την αναγκαιότητα που υπάρχει την κρίσιμη περίοδο που διάγουμε για το σωφρονιστικό.
Έχουμε την ελπίδα ότι, αυτό θα καρποφορήσει. Έχουμε επικοινωνία του Υπουργού Δικαιοσύνης και με τον κ. Βερναρδάκη και με τον κ. Τσακαλώτο. Σύντομα πιστεύω, ότι θα έχουμε κάτι χειροπιαστό. Μέχρι τότε προσπαθούμε να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα μέσω εσωτερικών μετακινήσεων, να ενισχύσουμε καταστήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες ανάγκες. Το κατάστημα της Πάτρας είναι ένα από αυτά».
«Εφόσον είμαστε δημόσιο σύστημα, για οποιαδήποτε δημόσια πολιτική, εφόσον απαιτούνται πόροι, πρέπει να περάσει από το υπουργείο οικονομικών. Το δημοσιονομικό περιβάλλον δεν διαμορφώνεται μόνο από μας, αλλά και από άλλους παίχτες.
Όλοι ακούν και όλοι κατανοούν τα προβλήματα. Η παλιά πολιτική, ότι το σωφρονιστικό είναι ένας τομέας που κανένας δεν θέλει να τον βλέπει, έχει περάσει. Για μας είναι νούμερο ένα προτεραιότητα. Και θα σας πω δυο παραδείγματα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδος, πρωθυπουργός επισκέφτηκε φυλακή, για πρώτη φορά ο ίδιος ο υπουργός κρατά την αρμοδιότητα των φυλακών. Θέλουμε να κάνουμε πράγματα στη φυλακή, θέλουμε να τα βελτιώσουμε. Επειδή οι δημοσιονομικές συνθήκες είναι δεδομένες, αναζητούμε πόρους από οποιαδήποτε πηγή μπορούν να υπάρξουν.
Όμως, τα δύο μας μεγάλα προβλήματα, που είναι οι υποδομές και το προσωπικό, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από εναλλακτικούς πόρους».
Ο κ. Φυτράκης αναφέρθηκε επιπλέον και στο νόμο με τον οποίο αποσυμφορήθηκε ικανοποιητικά ο αριθμός των κρατουμένων, «δεν είναι μακριά το υπουργείο από την καθημερινότητα των φυλακών. Η εξωστρέφεια της φυλακής εξαρτάται από των αριθμό υπαλλήλων που έχουμε. Και εγώ προσωπικά έχω επισκεφτεί δύο φορές τις φυλακές στην Πάτρα και θα έρθω πάλι τις επόμενες μέρες. Ακούμε και τους υπαλλήλους και τους κρατούμενους, με τη μεγαλύτερη προσοχή».
Όσον αφορά το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης, ο κ. Φυτράκης δήλωσε, «το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης, ήταν το νούμερο ένα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Το υπουργείο Δικαιοσύνης όμως, δεν είναι ελκυστικό για τους γιατρούς. Προκηρύξαμε 39 θέσεις γιατρών και θα καλύψουμε 10. Το ενδιαφέρον είναι ανύπαρκτο. Όλο το κομμάτι το υγειονομικό θα περάσει στο Υπουργείο Υγείας. Στο κατάστημα του Αγίου Στεφάνου, θα δοθούν δύο γιατροί».
Τέλος για τις εναλλακτικές δράσεις που γίνονται μέσα στις φυλακές, όπως η παραγωγή ψωμιού από τους φυλακισμένους, ο κ. Φυτράκης είπε, «πριν από ένα μήνα, νομοθετήσαμε, όπου είναι δυνατόν οι δημόσιοι οργανισμοί να συμβάλλονται με φυλακές, που έχουν παραγωγική διαδικασία, χωρίς να έχουμε γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες».
Ενώ δεσμεύτηκε στον αέρα του Κόκκινου να θέσει άμεσα σε εφαρμογή την πρόταση της εκπομπής του Κόκκινου Πάτρας, δηλαδή τη δυνατότητα να παράγουν οι φυλακές ψωμί και να δίνεται στους πρόσφυγες.