«Άλλη μία προσπάθεια μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης χάνεται, μέσα από τη συγκεχυμένη συνύπαρξη κάποιων ορθών διατάξεων με όλες τις υπόλοιπες, οι οποίες προδίδουν μία καθεστωτική αντίληψη για το κράτος. Γι’ αυτό και θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο».
ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ :
Η σύσταση εθνικού μητρώου επιτελικών στελεχών δημόσιας διοίκησης θα μπορούσε να είναι ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της Αρχής της Διαφάνειας, της Συνέχειας του κράτους, της Αξιοπιστίας και της αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης. Όμως, η κυβέρνηση αφού τοποθέτησε χωρίς καμία αξιολόγηση και με απολύτως κομματικά κριτήρια , πρόσωπα της επιλογής της ως γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων, προέδρους, διοικητές διευθύνοντες συμβούλους στα ΝΠΔΔ, προστρέχει να τους προστατεύσει, μεταθέτοντας χρονικά την επιλογή των νέων μετά το 2018. Άρα προστατεύει τις δικές τη κομματικές επιλογές.
Υπάρχουν κραυγαλέες αντιφάσεις στη λογική και στον τρόπο νομοθέτησης. Η Κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων, την συμπερίληψη στο Εθνικό Μητρώο τακτικών πολιτικών Υπαλλήλων και ΙΔΑΧ, Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, και αποστράτων αξιωματικών, αλλά αποκλείει τους Αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους Δικηγόρους, τα μέλη του ΝΣΚ, αλλά και υποψήφιους με εγνωσμένη εμπειρία και τεχνογνωσία από τον Ιδιωτικό και κοινωνικό Τομέα. Αυτός ο αποκλεισμός είναι και παράλογος και αναιτιολόγητος, στερεί δε τη Δημόσια Διοίκηση από ικανά στελέχη. Εμείς είμαστε υπέρ της ένταξης στο εθνικό μητρώο και προσώπων από τον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα καθώς και κατά μείζονα λόγο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είμαστε υπέρ της εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην καταπολέμηση των πελατειακών εξαρτήσεων και στην αποκομματικοποίηση του κράτους.
Αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, η πολιτική παρέμβαση του Υπουργού παραμένει, στο βαθμό που τελικά είναι αυτός, ο οποίος επιλέγει από την λίστα των τριών επικρατέστερων υποψηφίων και τελικά διορίζει. Το στοιχείο αυτό της πολιτικής υποκειμενικότητας μας βρίσκει αντίθετους, εφόσον η διαδικασία έχει ανατεθεί εξ’ ολοκλήρου στο ΑΣΕΠ και τελεί υπό την εγγύησή του.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ :
Στην ουσία η Κυβέρνηση παραβλέπει την ανάγκη αξιολόγησης των υπαλλήλων σε σχέση με τις απαιτήσεις και την περιγραφή των θέσεων που κατέχουν και την αποτελεσματικότητα τους, καθώς και τον κίνδυνο η πλειονότητα των υπαλλήλων να βαθμολογείται με άριστα και να μην παρέχονται κίνητρα για την βελτίωση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Αντίθετα, η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προσφέρει άρτο και θεάματα στο συνδικαλιστικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ με την επίφαση της αυτοδιαχείρισης. Θεωρώ ότι δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από την επιβεβαίωση ότι το νέο που διακηρύσσει, παραμένει δέσμιο των λαϊκιστικών αγκυλώσεων του.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ :
Η κατανομή των ποσοστών στις θέσεις προϊσταμένων Τμημάτων και Διευθύνσεων είναι υπέρ των τυπικών προσόντων, ενώ θα μπορούσαν να προβλέπονται συντελεστές βαρύτητας με έμφαση στην εμπειρία και στην προσωπικότητα. Χρειάζεται ταυτόχρονα να εστιάσουμε στους έμπειρους υπαλλήλους, αλλά και στη νέα γενιά υπαλλήλων με αυξημένα τυπικά προσόντα, δίνοντας κίνητρα εξέλιξής τους. Τέλος, αποδέχεται ο νομοθέτης ότι κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου δεν θα ληφθούν υπόψη οι αξιολογήσεις. Είναι προφανές ότι το κριτήριο της αξιολόγησης παραπέμπεται στις καλένδες, όσο δεν είναι ενεργό οποιοδήποτε σύστημα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ κ. Ν. ΠΑΠΠΑ :
Φαίνεται να θέλει να επιλύσει το ζήτημα της παράλληλης απασχόλησης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, του ΑΠΕ και της ΓΓΕΕ, για να ελεγχθούν τυχόν αυθαιρεσίες. Πολύ σωστά, ο έλεγχος είναι απαραίτητος, αυτό ισχύει σε ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας διοίκησης και πρέπει να ασκείται από τις Διοικήσεις των παραπάνω Οργανισμών. Αυτό όμως που προτείνει ο κ. Παππάς είναι η πρόθεσή του να θεσπίσει κριτήρια. Και γιατί δεν τα προτείνει τα κριτήρια σε αυτήν την τροπολογία ή δεν υιοθετεί αυτά που ισχύουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Γιατί δεν μας ανακοινώνει τα κριτήρια σε αυτή τη ρύθμιση, αλλά φέρνει τροπολογία για κάτι που θα νομοθετήσει στο μέλλον; Πέρα από το επικοινωνιακό μέρος, ποια είναι η ουσία της τροπολογίας αυτής; Η Κυβέρνηση νομοθετεί κατ’ εξακολούθηση για να επιβάλλει καθεστωτικές αλλαγές, με στόχο να χειραγωγήσει τους δημοσιογράφους των παραπάνω φορέων.