Τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων προκαλεί ήδη ο σχεδιασμός του ΟΣΕ για την επίγεια διέλευση του τρένου από την Πάτρα. "Υπόγεια διέλευση από το Ιστορικό Κέντρο και Νότια χάραξη από Λιμάνι προς Πύργο μαζί με τον Αυτοκινητόδρομο" ζήτά ήδη με παρέμβασή της η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών για το θαλάσσιο μέτωπο και καλεί την τοπική τοπική κοινωνία να συντονιστεί και να διεκδικήσει.
"Είναι πλέον, στα καθήκοντα της κοινωνίας, των τεχνικών επιστημονικών φορέων, των κοινωνικών φορέων και του Δήμου της Πάτρας, να αναδείξουν το πρόβλημα, να συντονίσουν τις ενέργειες και την διεκδίκηση μας. Η Πρωτοβουλία μας θα είναι με τρόπο αφυπνιστικό και ενωτικό διαρκώς παρούσα. Ήδη σχεδιάζουμε στο άμεσο προσεχές διάστημα, τις πρώτες επαφές μας με τους φορείς της πόλης, πρωτίστως με τους φορείς του τεχνικού κόσμου και την Δημοτική Αρχή" τονίζουν στην παρέμβασή τους οι Δημήτρης Αϊβαλής, Δημήτρης Αλεξίου, Γιάννης Πανταζόπουλος, Χρήστος Πατούχας και Νίκος Τζανάκος.
Σε ό,τι αφορά το κόστος, της υπογειοποίησης, η "Πρωτοβουλία" υποστηρίζει:
"Με στοχευμένες και αποκαλυπτικές παρεμβάσεις συμπολιτών μας, η θεωρία του κόστους των 700 ή 800 εκατομμυρίων κατέρρευσε. Αναγκάστηκαν να την πάρουν πίσω. Αποδείχτηκε ότι ήταν ένας ψευδής και ατεκμηρίωτος ισχυρισμός. Επομένως η μόνη τεκμηριωμένη θεωρία κόστους της υπογειοποίησης παραμένει η πρόβλεψη της μελέτης του ΟΣΕ του 2013 για κόστος γύρω στα 38 εκατομμύρια, πλέον της επίγειας όδευσης (52 εκατομμύρια).Ο ισχυρισμός, ανήκει στον μελετητή, που σημειωτέον εκπονεί και την σημερινή μελέτη του ΟΣΕ" και καταλήγει:
"Επειδή πλέον οι Ελβετοί επιστήμονες θα φύγουν, καλούμε την τοπική Πανεπιστημιακή και Επιστημονική κοινότητα, να προτάξει τα συμφέροντα της πόλης και του κοινωνικού συνόλου".
Οι αντιδράσεις εκδηλώνονται με αφορμή την παρουσίαση στον Πύργο της μελέτη για την αναβάθμιση και την ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα- Πύργος -Καλαμάτα, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ Θάνο Βούρδα.