Λίγες μέρες μετά την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, οι Iσπανοί φαίνεται να επιθυμούν τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας των σοσιαλιστών με τους Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα.
Στη δημοσκόπηση της Metroscopia για λογαριασμό της El Pais, η κοινή γνώμη κάνει μια πρώτη αποτίμηση των όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες 45 μέρες που η χώρα ψάχνει να βρει κυβέρνηση.
Το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ PSOE και Ciudadanos. Είναι το μόνο σχήμα που στις έρευνες συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία στην αποδοχή των πολιτών έστω και αν στη Βουλή θα έχει σχετική πλειοψηφία.
Επί συνόλου 350 εδρών, τo κόμμα του Σάντσεθ έχει 90 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι 123, οι Podemos 69 έδρες και οι Ciudadanos 40 έδρες.
Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων -σύμφωνα με τη δημοσκόπηση- είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση μόνο από το PSOE (αυτό που ο ίδιος ο Σάντσεθ θα προτιμούσε, όπως έχει γίνει και στην Πορτογαλία) με 43%.
Ένα 43% επιθυμεί το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης από ανεξάρτητες προσωπικότητες με επικεφαλής τον Σάντσεθ.
Ένα 42% τάσσεται υπέρ ενός τρικομματικού σχήματος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), Σοσιαλιστών (PSOE) και Ciudadanos με πρωθυπουργό τον Σάντσεθ και αντιπρόεδρο τον Ραχόι.
Αντίθετα, το 58% λέει «όχι» στην πρόταση που ο ίδιος ο Πέδρο Ιγκλέσιας των Podemos είχε καταθέσει: κυβέρνηση συνεργασίας PSOE-Podemos-Ενωμένης Αριστεράς (IU) με πρωθυπουργό Σάντσεθ και αντιπρόεδρο Ιγκλέσιας.
Οι πολίτες όμως βαθμολογούν και τη στάση των πολιτικών αρχηγών στις συναντήσεις τους με τον βασιλιά Φίλιππο Στ'.
Οι κινήσεις Ραχόι -ιδίως η επιλογή του να πάει «πάσο» την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης- επικρίνεται από τους πολίτες: το 71% θεωρεί ότι ο Ραχόι σκέφτηκε το προσωπικό-κομματικό συμφέρον, ενώ μόλις το 22% εκτιμά ότι έβαλε το συμφέρον της Ισπανίας πάνω από όλα.
Ο Πέδρο Σάντσεθ βλέπει τη δημοφιλία του να αυξάνεται: οι θετικές γνώμες είναι στο 50%. Εκτόξευση και για τον ήδη δημοφιλή Ριβέρα των Ciudadanos (63% θετική γνώμη), όπως και για τον αρχηγό της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν (55%).
Σημειώνεται ότι ο Γκαρθόν επέκρινε τη στάση των Podemos να θέτουν «προαπαιτούμενα» στις διαπραγματεύσεις με το PSOE.
Πρωταθλητές στις αρνητικές γνώμες, ο Ιγκλέσιας των Podemos (59% αρνητική άποψη) και ο Ραχόι (69%).
Στην πρόθεση ψήφου, το Λαϊκό Κόμμα παραμένει πρώτο, αλλά χάνει δύναμη. Σε απόσταση αναπνοής οι Σοσιαλιστές, τους οποίους όμως παρακολουθούν στενά οι Podemos: PP 24%, PSOE 23,3%, Podemos 19,9%, Ciudadanos 18,5% και Ενωμένη Αριστερά (UP-IU) 4,3%.
Φυσικά και αυτό το αποτέλεσμα -εφόσον επιβεβαιωνόταν στην κάλπη- θα έδινε ένα παρόμοιο σκηνικό στη Βουλή της χώρας: Κανένα κόμμα δεν θα είχε αυτοδυναμία.
Υπενθυμίζεται ότι από τη στιγμή που ο βασιλιάς ανέθεσε σε ένα πρόσωπο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για νέες εκλογές: αν ο Σάντσεθ δεν τα καταφέρει, εντός δύο μηνών η χώρα θα πάει πάλι σε κάλπες. Μέσα στον Μάιο, όπως υπολογίζεται.
Το Σύνταγμα της Ισπανίας προβλέπει πάντως και ψήφο εμπιστοσύνης με σχετική πλειοψηφία. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό μπορεί να επιτευχθεί διά της αποχής κάποιου κόμματος από την β' ψηφοφορία, ώστε να μην αθροίζονται αρκετά «κουκιά» κατά της κυβέρνησης.