Για την Κυβέρνηση η παραδοχή ότι η δημόσια διοίκηση πάσχει δεν μπορεί να εκλειφθεί παρά ως μία δημόσια αυτοκριτική για τον τρόπο παρέμβασης των πάσης φύσεως μετακλητών συνεργατών Υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων της Κυβέρνησης, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται σκανδαλωδώς τελευταία με στόχο την υποκατάσταση, καθοδήγηση και χειραγώγηση της δημόσιας διοίκησης. Η κριτική και αυτοκριτική είναι καλοδεχούμενες όταν ο σκοπός είναι η προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων με προοδευτικό πρόσημο.
Η κρίση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα το σύνολο των λειτουργιών του Κράτους καθιστά αναγκαία την επαναθέσπιση των κανόνων που διέπουν τη διοίκηση. Στην κατεύθυνση αυτή, οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προώθησαν μείζονες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές του ΑΣΕΠ, της Διαύγειας, των ΚΕΠ, του ελέγχου των δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών για τα δημόσια έργα, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
Η Κυβέρνηση, με τις ρυθμίσεις του παρόντος σχεδίου νόμου επιλέγει την εμμονή στο δικό της σύστημα κομματοκρατίας, μεταθέτοντας χρονικά την εφαρμογή ουσιαστικών ρυθμίσεων του νόμου, στην επόμενη κυβέρνηση. Αν πράγματι πιστεύει ότι πρέπει να χτυπηθεί ο κομματισμός και το πελατειακό κράτος, τότε γιατί δεν συναινεί στην άμεση εφαρμογή των αλλαγών που η ίδια προτείνει? Εμείς θα συμφωνήσουμε.
Η σύσταση εθνικού μητρώου επιτελικών στελεχών δημόσιας διοίκησης θα μπορούσε να είναι ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της Αρχής της Διαφάνειας, της Συνέχειας του κράτους, της Αξιοπιστίας και της αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης. Όμως η κυβέρνηση τοποθέτησε χωρίς καμία αξιολόγηση και με απολύτως κομματικά κριτήρια, πρόσωπα της επιλογής της, και τώρα θέλει να τους προστατεύσει, μεταθέτοντας χρονικά την επιλογή των νέων από την επόμενη θητεία.
Η Κυβέρνηση περιορίζει τη δυνατότητα των θέσεων στα ανώτερα κλιμάκια αποκλειστικά με δημοσίους υπαλλήλους υψηλών προσόντων, Καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ και Ερευνητές. Εμείς είμαστε υπέρ της ένταξης στο εθνικό μητρώο προσώπων από τον ιδιωτικό τομέα και από την κοινωνία και υπέρ της άμεσης εφαρμογής των διατάξεων του νομοσχεδίου από την έναρξη ισχύος του.
Σχετικά με την αξιολόγηση, οι ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου δεν επιφέρουν καμία τομή. Αντίθετα, επαναφέρουν τη λογική του ΠΔ 318/1992. Η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προσφέρει άρτο και θεάματα στο συνδικαλιστικό ακροατήριο της, με την επίφαση της συλλογικότητας και της αυτοδιαχείρισης. Όμως, το νέο που διακηρύσσει πάλιωσε και γέρασε γρήγορα υπό το βάρος των λαϊκιστικών αγκυλώσεων του.
Ως προς το βαθμολόγιο που προτείνει η Κυβέρνηση, θέση μας είναι ότι αποτελεί παρωχημένη πρακτική. Όμως, η καλή αξιολόγηση θα πρέπει να οδηγεί στην παροχή κινήτρων και στη μισθολογική επιβράβευση του υπαλλήλου. Αυτό είναι το νέο και η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί να το υιοθετήσει.
Οι λοιπές διατάξεις του Νομοσχεδίου αποτελούν την κορωνίδα της λογικής ΣΥΡΙΖΑ και αναδεικνύουν την ιδέα που έχει η Κυβέρνηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση και για τον τρόπο άσκησης της χρηστής διοίκησης, με αποσπάσεις και διαθέσεις υπαλλήλων με απλή απόφαση Υπουργού, αναδρομικά ρουσφέτια και παράτυπες τοποθετήσεις. Αλλά δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από αυτήν την κυβέρνηση.