Το αποτεφρωτήριο

της Βίβιαν Σαμούρη, επικεφαλής της δημ. παράταξης «Όλοι μαζί, για την Πάτρα»

Η τοποθέτηση της Βίβιαν Σαμούρη,επικεφαλής της δημ. παράταξης «Όλοι μαζί, για την Πάτρα», για το ζήτημα του αποτεφρωτηρίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η εξης: 
«Θα ξεκινήσω με τη φράση του φημισμένου Ρώσου συνθέτη Ιγκόρ Στρανβίσκι, ότι «το σημερινό προπατορικό αμάρτημα, είναι η μη αποδοχή της διαφορετικότητας», που είχε μια προφητικότητα, σε ό,τι αφορά τις σύγχρονες κοινωνίες, όπως η δική μας, που αποτελούν ένα μωσαϊκό εθνοτήτων, γλωσσών, ιδεών και θρησκειών.
Η οπτική του Στραβίνσκι, μεταφερόμενη στο πεδίο της άσκησης πολιτικής, συνοψίζεται στο ότι «δεν νοείται κράτος δικαίου, που δεν σέβεται και δεν κατανοεί την ετερότητα, σε κάθε εκδοχή της».
Η δημιουργία αποτεφρωτηρίου λοιπόν, εντάσσεται, ουσιαστικά, στο προαναφερθέν σκεπτικό, που σημαίνει ότι αποτελεί θετική κίνηση απέναντι στη διαφορετικότητα, καθώς επιλύει πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας, έστω για μια μικρή μειονότητα. 
Άλλωστε, ακόμη και η αναμενόμενη διαφοροποίηση της Εκκλησίας, δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά ένα ευκρινές μήνυμα προς το χριστεπώνυμο πλήθος, ότι η διαφύλαξη της ορθόδοξης παράδοσης δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. 
Κι επειδή η Ορθοδοξία είναι πλέον βαθιά ριζωμένη στο DNA του νέο-ελληνικού πολιτισμού, συνεπώς δεν έχει να φοβηθεί από κάτι διαφορετικό, γι' αυτό και ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως «ο βασικός κανόνας της Ορθοδοξίας λέει ότι κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει, αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του». 
Συμπλήρωσε, δε, ο Μακαριώτατος, ότι «οι δήμαρχοι τη δουλειά τους κι εγώ τη δική μου». Και η δουλειά των δημάρχων και, γενικότερα, των πολιτικών αξιωματούχων, είναι να μεριμνούν για τις ανάγκες του συνόλου των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ιδεολογίας κ.τ.λ.
Σε ό,τι αφορά το πρακτικό μέρος της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου στην περιοχή, δηλαδή την ανεύρεση πηγών χρηματοδότησης, τη χωροθέτηση και, τέλος, τις προϋποθέσεις λειτουργίας, πιστεύω πως, στη δεδομένη χρονική συγκυρία, μόνον σχεδιασμούς επί χάρτου μπορούμε να κάνουμε, έως ότου εντοπιστεί διαθέσιμο πρόγραμμα, κοινοτικό ή εθνικό, για άντληση κονδυλίων».

Διαβάστε επίσης