Αλλαγές στα ωράρια των γιατρών και στις μονάδες του ΠΕΔΥ

Τί προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργού Α. Ξανθου

Αλλαγές στο ωράριο των γιατρών, με μικρότερες βάρδιες και περισσότερες ώρες λειτουργίας για τις μονάδες του ΠΕΔΥ, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Επίσης, με την εγκύκλιο του Υπουργού Υγείας στα τηλεφωνικά ραντεβού θα συμμετέχουν και οι Οικογενειακοί Ιατροί. Ειδικότερα, όπως προβλέπει η εγκύκλιος, από Δευτέρα έως Παρασκευή, οι μονάδες ΠΕΔΥ θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ, παρατείνοντας το ωράριο τους κατά 3 ώρες (07.00-22.00). Ωστόσο, οι γιατροί πλέον θα εργάζονται επτά ώρες αντί για οκτώ σε κάθε βάρδια.

Ειδικότερα: «το ωράριο των ιατρών που απασχολούνται στις Μονάδες διαμορφώνεται σε 07.30 π.μ. – 21.30 μ.μ. και καθορίζονται δύο βάρδιες : 07.30 π.μ. – 14.30 μ.μ. και 14.30 – 21.30».
Ωστόσο δύναται να οριστεί διαφορετικό ωράριο απασχόλησης (π.χ. 12.00 μ.μ. – 19.00 μ.μ.) σε περιπτώσεις ωραρίων ειδικοτήτων μοναδικών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών (τόσο κατά τις πρωινές όσο και κατά τις απογευματινές ώρες), με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Το ωράριο εργασίας του λοιπού προσωπικού παραμένει οκτάωρο, εκτός εάν οι κείμενες διατάξεις ορίζουν διαφορετικά. Η εγκύκλιος, όμως, τονίζει πως άπτεται των αρμοδιοτήτων του Διοικητή της οικείας ΥΠΕ να προσδιορίσει κατά περίπτωση το ωράριο λειτουργίας εκάστης μονάδας, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό αριθμό του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που υπηρετεί στην Μονάδα, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό αυτής και την βέλτιστη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της και σταδιακά να καθορίσει τις συγκεκριμένες Μονάδες Υγείας, οι οποίες θα λειτουργούν και σε εικοσιτετράωρη βάση.