Η Δημοτική Κίνηση Κοινοτικόν και ο Θ. Ντρίνιας για το Κουρδιστάν

Τι αναφέρει σε κείμενό της

Η Δημοτικη Κίνηση "Κοινοτικόν" με επικεφαλής τον Θεόδωρο Ντρίνια αναφερει σχετικά με το Κουρδισταν πως θα πρέπει "να σπάσουμε το τείχος σιωπής για τις θηριωδίες σε βάρος των Κούρδων της Τουρκίας".

Ειδικότερα σε κείμενο που εστάλη στο tempo24.gr σημειωνεται χαρακτηριστικά:

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στις ΝΑ επαρχίες της Τουρκίας συντελείται η χειρότερη δίωξη του Κουρδικού πληθυσμού από τη δεκαετία του ’90. Από τις αρχές Αυγούστου, το τουρκικό κράτος έχει επιδοθεί σε μια στρατιωτική εκστρατεία πρωτοφανούς βαρβαρότητας, που έχει ως αιχμές τον στρατιωτικό αποκλεισμό ολόκληρων πόλεων στο τουρκικό μέρος του Κουρδιστάν, την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, και τη συστηματική δολοφονία αμάχων. Σύμφωνα με την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ντιγιαρμπακίρ, από τις 15 Αυγούστου 2015 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2016, έχουν δολοφονηθεί 170 πολίτες, 145 έχουν τραυματιστεί σε 59 διαφορετικούς αποκλεισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί σε διαφορετικές περιφέρειες του Κουρδιστάν. Μόνο στο Ντιγιαρμπακίρ, έχουν σκοτωθεί 37 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά και 3 γυναίκες ενώ συνοικίες της πόλης βομβαρδίζονται ανελέητα από άρματα μάχης του τουρκικού στρατού. H πόλη του Σίζρε, κοιτίδα της κουρδικής τέχνης και λογοτεχνίας, βρίσκεται υπό αποκλεισμό εδώ και 31 μέρες. Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν όποιον τολμάει να κυκλοφορήσει στους δρόμους, ενώ το σκηνικό του τρόμου συμπληρώνεται από την δράση αρμάτων και βαρέως πυροβολικού. Το ίδιο συμβαίνει και στη γειτονική πόλη της Σιλόπης. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες έχουν περικυκλώσει τις δυο πόλεις, σε μια επιχείρηση την οποία διευθύνουν 8 στρατηγοί (!) του τουρκικού στρατού.  Οι Κούρδοι βουλευτές του HDP απειλούνται και ουσιαστικά φιμώνονται στην τουρκική εθνοσυνέλευση, αφού καμία ερώτηση που αφορά τις σφαγές των Κούρδων δεν εγκρίνεται προς κατάθεση προς την κυβέρνηση. Παράλληλα, πέραν των 5200 ιστοτόπων που ασχολούνταν με το κουρδικό έχουν απαγορευτεί στην Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες.

Το μέγεθος της καταστολής και οι θηριωδίες σε βάρος των ίδιων των πολιτών του τουρκικού κράτους είναι τέτοιες ώστε πάνω από 1128 πανεπιστημιακοί από 89 πανεπιστήμια της Τουρκίας και 355 άνθρωποι του πνεύματος από τον υπόλοιπο κόσμο (ανάμεσα τους και οι Νόαμ Τσόμσκι, Ντέιβηντ Χάρβει, Σλαβόι Ζίζεκ και Ιμμάνουελ Βαλερστάιν) απηύθυναν δημόσια έκκληση στο τουρκικό κράτος να σταματήσει τις σφαγές, καλώντας παράλληλα διεθνείς παρατηρητές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μεταβούν στην περιοχή για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, για να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους προς τους Κούρδους. Ακόμα και αυτή η έκκληση συνοδεύτηκε από καταστολή. Δύο μέρες μετά την δημοσιοποίησή της, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε δημόσια πως οι διανοούμενοι πρέπει να μάθουν ποιά είναι η θέση τους και την επόμενη μέρα ξεκίνησαν συλλήψεις πανεπιστημιακών που την υπέγραψαν!

Την ίδια στιγμή, η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία αποτελεί την επιτομή της υποκρισίας. Οι Βρυξέλλες ανέχονται τη δίωξη των Κούρδων και δεν βγάζουν άχνα απέναντι στους αγάδες της Άγκυρας λόγω των οικονομικών και γεωπολιτικών ευκαιριών που παρέχει ο προσεταιρισμός της νέο-οθωμανικής κυβέρνησης Ερντογάν - Νταβούντογλου. Παράλληλα, και παρόλο που η Τουρκία είναι γνωστή για τις παραβιάσεις τόσο του διεθνούς δικαίου όσο και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Τουρκία πολιτικά αναγνωρίζοντας την ως ασφαλή χώρα και χρηματοδοτεί την δήθεν «διαχείριση» των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων δίνοντάς της 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια υποκριτική στάση κρατάει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται πια σε καταφανή αδυναμία να υψώσει μια φωνή διαμαρτυρίας απέναντι στον οποιονδήποτε μετά την πλήρη πρόσδεσή της στο άρμα και τις επιδιώξεις των δανειστών της.

Αλλά και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της οποίας διάφοροι διαπρεπείς αστέρες επαίρονταν στο πρόσφατο παρελθόν για τη «διπλωματία των πόλεων» που ασκούν μαζί με το τούρκικο καθεστώς (βλ. Μπουτάρης), τώρα επικρατεί σιγή ιχθύος. Και αυτό ενώ πάνω από 8 δήμαρχοι μεγάλων κουρδικών πόλεων έχουν παυθεί (οι περισσότερες γυναίκες, μεταξύ τους και η νεώτερη δήμαρχος της Τουρκίας, η 27χρονη Λεϊλά Ιμρέτ από το Σίζρε) και 4 έχουν φυλακιστεί. Ιδιαίτερα οι λαλίστατοι Μπουτάρης – Καμίνης που έσπευσαν τον περασμένο Μάρτη να βγάλουν ανακοίνωση για τη σύλληψη του Δημάρχου του …Καράκας από την κυβέρνηση Μαδούρο στην άλλη άκρη του πλανήτη, φαίνεται ότι σήμερα έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους για το τι συμβαίνει στη γειτονική μας Τουρκία.

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί στη νέα θηριωδία που διαπράττει το τουρκικό κράτος στις ΝΑ επαρχίες του. Ζητάμε να σπάσει η σιωπή για το Κουρδικό ζήτημα και να εκφραστεί με κάθε τρόπο η αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ανεξαρτησία, δημοκρατία και ισότητα στη Μέση Ανατολή αγωνιζόμενος ταυτόχρονα εναντίον των σκοταδιστών δολοφόνων του Ισλαμικού Κράτους και των νέο-οθωμανών σουλτάνων της Άγκυρας. Ζητάμε από τον Δήμαρχο της Πάτρας, πρώτος αυτός, να απομακρύνει το πέπλο σιωπής που έχει καλύψει το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσον αφορά στις θηριωδίες του τουρκικού κράτους σε βάρος των Κούρδων πολιτών του και να πάρει πρωτοβουλία για την άμεση αποφυλάκιση των Κούρδων δημάρχων που έχουν συλληφθεί και για την αποκατάστασή τους στο αξίωμα που ο λαός των περιοχών αυτών τους έχει εκλέξει.

Δημοτική Κίνηση ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ