Δυτ. Αχαϊα: Συγκέντρωση κατά των πυρηνελουργείων σήμερα στα Λουσικά

πολιτιστικοι και περιβαλλοντικοι φορείς ζητουν αμεσες παρεμβασεις

Στο παλαιό Δημαρχείο Λουσικών, έδωσαν ραντεβού για για σήμερα Παρασκευή στις 7.30 το απόγευμα οι κάτοικοι της Δυτικής Αχαΐας , προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για πολλοστή φορά για την αποπνικτική ατμόσφαιρα που προκαλείται εξαιτίας της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων στην περιοχή τους. Κι αυτός γιατί, χθες και προχθές, η ατμόσφαιρα στη Δυτική Αχαΐα ήταν ανυπόφορη , όπως καταγγέλουν οι περιοικοι. Την ίδια στιγμή πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί φορείς εντείνουν τις παρεμβάσεις τους ζητώντας σταθερή παρακολούθηση του φαινομένου.

Επιστολή - παρέμβαση της Οικολογικής Κίνησης Πατρών απεστάλη τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφαρα με αφορμή την επιβαρρυντική για το περιβάλλον, συνέχιση της λετιουργίας των Πυρηνελαιουργείων στη Βιομηχανική Περιοχή. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Για μια ακόμη χρονιά η λειτουργία  των πυρηνελαιουργείων  επιβαρύνει  το περιβάλλον και την υγεία μας. Επειδή οι γενικολογίες και τα ευχολόγια απλά συγκαλύπτουν το γεγονός, σας καλούμε να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Εξηγήστε μας ποιοι είναι οι «νομοθετικοί περιορισμοί» στους οποίους αναφέρθηκε πρόσφατα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης. Επειδή στη δημοκρατία δεν (πρέπει να) υπάρχουν αδιέξοδα, ενημερώστε μας ποιες νομικές πρωτοβουλίες έχετε πάρει για την κάλυψη των όποιων  νομοθετικών κενών επικαλείστε.

2. Ενημερώστε μας ποια πρόστιμα έχετε επιβάλει τα τελευταία χρόνια στις εταιρείες επεξεργασίας του ελαιοπυρήνα, και πόσα από αυτά έχουν εισπραχθεί

3. Πότε έγινε για τελευταία φορά ο έλεγχος των φίλτρων απόσμωσης στις εγκαταστάσεις  και ποια είναι τα επίσημα πορίσματα αυτών των ελέγχων

4. Πληροφορήστε μας αν έχουν δημιουργηθεί στεγασμένοι χώροι φύλαξης του ελαιοπυρήνα, τόσο στα πυρηνελαιουργεία, όσο και στα κατά τόπους ελαιοτριβεία ώστε να αποφεύγεται η διαβροχή του πυρήνα και η συνακόλουθη δυσοσμία. Ποια μέτρα έχετε πάρει στην κατεύθυνση αυτή".

Αντιστοίχως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Κάτω Αλισσού, σε πρόσφατη παρέμβασή του προς την Περιφέρεια έχει επισημάνει:

"Πολύ φοβόμαστε ότι κατάσταση αυτή, δηλαδή της δυσοσμίας αλλά και του καπνού, που ιδιαιτέρα οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Ωλενίας υφίστανται πρώτοι αυτοί της συνέπειες τις απαράδεκτης και τριτοκοσμικής κατάστασης που συνεχίζεται χρόνια και δυστυχώς ελάχιστα βήματα προόδου έγιναν σε σχέση με την λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων, θα χειροτερέψει όσο προχωράει ο καιρός και ο πυρήνας έρχεται στις εγκαταστάσεις υγροποιημένος και σε κακή κατάσταση, σε συνάρτηση των παραλείψεων που υπάρχουν ως προς τον εξοπλισμό τους στις εγκαταστάσεις αυτές. Μακάρι να διαψευστούμε αλλά το φαινόμενο αυτό θα είναι ποιο έντονο και προσθέτει:

"Είναι επιτακτική ανάγκη να εξετασθούν οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία ιδιαιτέρα στους κατοίκους που γειτνιάζουν με τα εργοστάσια"

Χθες και προχθές, η ατμόσφαιρα στη Δυτική Αχαΐα ήταν αποπνικτική και υπήρχε μεγάλη όχληση.