Πάνω σε μια συνέντευξη του Ιάσονα Φωτήλα

19/01/2016 | 14:38

Αντιγράφω από το in.gr: «Τη θέση του ότι το Ποτάμι θα πρέπει να συμπλεύσει και να ενισχύσει την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξέφρασε ο βουλευτής Ιάσονας Φωτήλας, επισημαίνοντας ότι πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποκτήσει μία νέα δυναμική.

«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι σήμερα η πολιτική δύναμη με τα περισσότερα και πιο έντονα μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά αυτή με το πιο καθαρό ευρωπαϊκό προφίλ και πιο σαφή προσανατολισμό προς την αποτελεσματικότητα είναι η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη. Αυτό σημαίνει και θα το προτείνω είναι να συμπλεύσουμε, να ενισχύσουμε την προσπάθεια του Μητσοτάκη» είπε στο Mega.

Σημείωσε ότι θα πρόκειται για μία «τίμια» και «δημιουργική» συνεργασία, που δεν θα συνεπάγεται απορρόφηση, αλλά συνεργασία «σε βάση συγκεκριμένων πολιτικών συγκλήσεων» γιατί, όπως είπε, είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν».

Αυτά από το Φωτήλα αλλά ας το κουβεντιάσουμε λιγάκι.

Ναι, το Ποτάμι έχει πολλά και δικά του εσωτερικά προβλήματα. Ναι, το μέλλον του Ποταμιού δείχνει αβέβαιο και τούτο επιβεβαιώνεται από την τρέχουσα σοδειά των δημοσκοπήσεων.

Σε αυτές τις συνθήκες προβάλλει έντονο το σύνδρομο του ετεροκαθορισμού. Να πάμε με τη Γεννηματά και το Λεβέντη και να φτιάξουμε όλοι μαζί το ριζοσπαστικό κέντρο, την κεντροαριστερά ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο; Ή να πάμε με τη Νέα Δημοκρατία, όπως προτείνει ο Φωτήλας και όχι μόνο αυτός;

Ας μιλήσουμε εν προκειμένω για την πρόταση Φωτήλα. Ο οποίος μάλλον παραβλέπει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα με πολύ σαφή και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Με βαθύ συντηρητισμό, με προσκόλληση στον κρατισμό, με έντονη ροπή στην εξυπηρέτηση ημετέρων. Έχει διακριθεί στην οργάνωση του πελατειακού κράτους, διατηρεί ισχυρές βαρονίες και ανάλογες συνήθειες. Είναι άλλωστε πρόσφατη η εμπειρία από τις κυβερνητικές της θητείες και η εμπειρία αυτή δεν αλλάζει με δυο-τρεις δημοσκοπήσεις. Μπορεί να τα αλλάξει όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις και μάλιστα ανεξάρτητα από τις προσωπικές του διαθέσεις. Εξάλλου οι Νεοδημοκράτες τον επέλεξαν για ένα και μόνο λόγο. Επειδή νομίζουν ότι μπορεί να νικήσει τον Τσίπρα, όπως κάποτε είχαν επιλέξει και τον πατέρα του για να νικήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά ας μου επιτραπεί να πιστεύω ότι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας δεν συνοψίζεται στην εξεύρεση ενός αντι-Τσίπρα.

Ωστόσο όλα τούτα δεν αίρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ποτάμι. Προβλήματα που δυναμώνουν από παρεμβάσεις όπως αυτή του Φωτήλα οι οποίες ενισχύουν τις φυγόκεντρες τάσεις και την αίσθηση αποσάθρωσης του Ποταμιού.

Αλλά το Ποτάμι εκτός από τον ετεροκαθορισμό έχει και μια ακόμα επιλογή. Να αποσαφηνίσει το πολιτικό του στίγμα, να δυναμώσει την οργανωτική και πολιτική του παρουσία, να καταστήσει σαφή και διακριτή την ύπαρξή του. Αν μπορεί κι αν θέλει. Κι αν έχει ακόμα καιρό στη διάθεσή του.

Κι αν τέλος πάντων το εκλογικό σώμα αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται το Ποτάμι, υπάρχει και η αξιοπρεπής επιλογή που λέει πηγαίνω σπίτι μου. Και όχι ψάχνω να βρω άλλες λύσεις, που αναπόφευκτα αποκτούν και το χρώμα αναζήτησης μιας προσωπικής πολιτικής διάσωσης.

Ο Δ. Σ. Αβραμίδης είναι δημοσιογράφος και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Αχαΐας του Ποταμιού

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας – Αύριο η κηδεία του

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο» – Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

Aποκλειστικό: Με δράση και καταγωγή από την Αχαΐα ο «Έλληνας Εσκομπάρ» της κοκαΐνης