Εξετάσεις σε τρία θέματα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση για να πετύχει την επίσημη έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος μέσα στον Ιανουάριο και ακόμη καλύτερα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Πρέπει να αποστείλει, όπως το Eurogroup υπέδειξε, επιπλέον στοιχεία για τους σχεδιασμούς της στο ασφαλιστικό, για το πως θα φτάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 (και σε δεύτερο χρόνο του 2017, 2018 κτλ) και να φροντίσει να περιορίσει το Δημόσιο.
Η έναρξη της αξιολόγησης δεν συμπίπτει με έλευση τεχνοκρατών των τριών οργανισμών στην Αθήνα (αυτό που τα μέσα ονομάζουν συνήθως «τεχνικά κλιμάκια»), αλλά με την συγκέντρωση των στοιχείων και των απαντήσεων που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για συζητήσεις με νόημα. Σε αυτό το σημείο δεν βρισκόμαστε σήμερα, αλλά η πρόθεση όλων των πλευρών είναι να βρεθούμε σύντομα.
Μόλις η αξιολόγηση ξεκινήσει, εκτός των παραπάνω θεμάτων, η κυβέρνηση θα κληθεί να απαντήσει και σε μια σειρά από άλλα, όπως για παράδειγμα η διασφάλιση του ανοίγματος των αγορών, επαγγελμάτων, υπηρεσιών και προϊόντων, η μεταρρύθμιση στο δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις και άλλα.
Ειδικά σε σχέση με το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, πηγές της Κομισιόν διευκρινίζουν στο Real.gr ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή των όρων που προβλέπει η συμφωνία της 12ης Ιουλίου του 2014, στην οποία πρέπει να ανατρέχουν όσοι έχουν αμφιβολίες. Ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων δεν αλλάζει, ενώ κατά δήλωση του Eurogroup «κανείς δεν ζητά fire-sales, βιαστικές πωλήσεις», αλλά προετοιμασία για ιδιωτικοποιήσεις όταν οι συνθήκες των αγορών ωριμάσουν.
Σε σχέση με το management, και πάλι πηγές της Κομισιόν και του Συμβουλίου επισημαίνουν στο Real.gr ότι «η συμφωνία που έπρεπε να διαλέξει η κυβέρνηση ήταν ή έδρα στο Λουξεμβούργο και ελληνική διοίκηση, ή έδρα στην Αθήνα και εποπτεία από την Κομισιόν», κάτι που θυμούνται όσοι κάλυψαν στις Βρυξέλλες τις δραματικές εκείνες 17 ώρες της διαπραγμάτευσης. Αν μη τι άλλο οι δύο πλευρές θα έχουν πολλά να συζητήσουν.
Σε σχέση με το ασφαλιστικό, ΔΝΤ και Κομισιόν έχουν τις ίδιες απόψεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο πλευρές κατανοούν ακριβώς τι πρέπει να γίνει και πιστεύουν τα ίδια πράγματα εδώ και χρόνια. Συνεπώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να επενδύσει, ούτε καν επικοινωνιακά στις «διαφορές μεταξύ των θεσμών», διότι αν το πράξει θα διαψευστεί επισήμως, κάτι που έχει ήδη συμβεί, σημειώνουν κύκλοι των Βρυξελλών.
To ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και μετά τη λήξη του τρέχοντος δικού του προγράμματος, με χρήματα και με τις ψήφους Ευρωπαίων και Αμερικάνων στο διοικητικό του συμβούλιο.
Τις λεπτομέρειες αυτής της διευθέτησης συζήτησε όλη την τελευταία εβδομάδα, με κομβικούς σταθμούς το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του τομέα Ευρώπης του ΔΝΤ και γνωστός από το ελληνικό πρόγραμμα Π. Τόμσεν. Ο κ. Τόμσεν ενημέρωσε μάλιστα σχετικά και το Eurogroup, ενώ στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχε με αρμόδιους Ευρωπαίους υπουργούς επιβεβαίωσε ότι «όταν το θέμα φτάσει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, η υπόθεση θα λάβει τουλάχιστον το 60% των ψήφων».
Ο Π. Τόμσεν είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς η στάση των Ευρωπαίων εταίρων και ιδιαίτερα της Γερμανίας είναι εγνωσμένη, ενώ και οι ΗΠΑ, μετά τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Λιου, θα ψηφίσουν σαφώς υπέρ. ΗΠΑ και ΕΕ κατέχουν περίπου το 60% των ψήφων στο ΔΣ του ΔΝΤ.
Ως εκ τούτου σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr το ΔΝΤ θα κληθεί να κατασκευάσει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο θα συνοδευτεί με ένα ποσό της τάξης των 6 δις ευρώ, ασχέτως αν αυτά τα χρήματα τελικώς θα εκταμιευθούν όλα, ή εν μέρει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η χρονική αλληλουχία των γεγονότων, πρόκειται να είναι η εξής:
• η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι το Καθολικό Πάσχα,
• η εκπόνηση σχεδίου βιωσιμότητας του χρέους, με παρεμβάσεις στα έτη με υψηλό κόστος εξυπηρέτησης,
• συνεδρίαση του Δ.Σ του ΔΝΤ όπου θα “τεθεί υπόψιν των μελών η δέσμευση των ευρωπαίων” και θα κριθεί ως αξιόπιστη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης,
• η κοινοβουλευτική έγκριση από πλευράς εταίρων της αναδιάρθρωσης που θα προκύψει μέσω του ESM,
• η εκταμίευση της σχετικής δόσης, καθώς τα κοινοβούλια θα κρίνουν επαρκή τη δέσμευση για συμμετοχή του ΔΝΤ,
• τελική έγκριση από το ΔΣ του ΔΝΤ, της συμμετοχής του Ταμείου.
Πηγή: real.gr