Σαπέν: Οσο πιό γρήγορα οι συζητήσεις για το ελληνικο χρέος τόσο καλύτερα

συναντηση στο παρισι με τον ευκλείδη τσακαλωτο

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχε την Κυριακή στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του.

Οι δύο υπουργοί παραχώρησαν στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο κ. Σαπέν απάντησε σε ερωτήσεις για το ελληνικό χρέος: «Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν, μέσα σε καλές συνθήκες, οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας» είπε ο υπουργός.

«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν λύσεις για τη διευθέτηση του χρέους, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές που έχουν χαράξει και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ακόμα ότι μια γρήγορη διευθέτηση του χρέους θα είναι ευεργετική για την Ελλάδα γιατί θα μπορέσει να αυτονομηθεί στη διαχείρισή της και να αναπτυχθεί.

Δήλωσε ακόμα βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σε ερώτημα για το εάν η αξιολόγηση θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες μέρες όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ή πιθανώς σε μήνες όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες είναι και οι εβδομάδες».

Ανέφερε ότι υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη για την στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, γι' αυτό και πιστεύει ότι ανάμεσα στις ημέρες και τους μήνες θα καταρτιστεί μια «υπεύθυνη ατζέντα».

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ισορροπιών ανάμεσα σε υποχρεώσεις και βιωσιμότητα, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός «ενάρετου οικονομικού κύκλου».

Αναφορικά με το ΔΝΤ, ο κ. Σαπέν δήλωσε «το ΔΝΤ είναι εδώ και δεν μπορούμε να το διώξουμε».

Ακόμα, ο κ. Τσακαλώτος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν, δεδομένου ότι παίζουν σημαντικό κοινωνικό ρόλο και συχνά βοηθούν στην επιβίωση της οικογένειας λόγω της ανεργίας των νέων.

Παρόλα αυτά, υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, υποστηρίζοντας όμως ότι θα πρέπει να αποφευχθούν νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος της Ελλάδας είναι μια σοβαρή μεσοπρόθεσμη στρατηγική που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα, ενώ παράλληλα απαιτούνται ιδέες για την εξασφάλιση του απαραίτητου 1% του ΑΕΠ ώστε να μην μειωθούν οι συντάξεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης