Η χειρότερη αρχή για τα χρηματιστήρια εδώ και δύο δεκαετίες

ΑΠΩΛΕΙΕΣ 2,3 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Η πρώτη εβδομάδα του 2016 ήταν για τα διεθνή χρηματιστήρια η χειρότερη που έχει καταγραφεί εδώ και δύο δεκαετίες, γεγονός που αποτελεί αναμφίβολα ένα κακό οιωνό για το νέο έτος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times, περισσότερα από 2,3 τρις δολάρια έχουν κάνει "φτερά" απο τις αγορές, λόγω της μεγάλης υποχώρησης στην αξία των μετοχών.

Βασική αιτία θεωρείται πως είναι οι ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, η οποία επί πολλά χρόνια θεωρούνταν ως η "ατμομηχανή" της παγκόσμιας ανάπτυξης. Όμως, η προφανής επιβράδυνση που καταγράφεται προκαλεί έντονο προβληματισμό, ενώ απειλεί με ένα ντόμινο συνεπειών, ανάμεσα στις οποίες είναι και το ενδεχόμενο ενός νομισματικού πολέμου -ειδικά μετά τη ραγδαία υποτίμηση του γουάν αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εικόνα της κινεζικής οικονομίας περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση για τους επενδυτές, οι οποίοι είχαν ήδη να διαχειριστούν ένα δύσκολο πεδίο, που συντίθεται από τις εντεινόμενες γεωπολιτικές αντιθέσεις (λόγω και της σύγκρουσης Σ. Αραβίας και Ιράν), τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική FED, αλλά και τις απαισιόδοξες προοπτικές για τις οικονομίες αρκετών εκ των ανεπτυγμένων ζωνών του πλανήτη (κυρίως Ιαπωνίας και ευρωζώνης).