Κατρούγκαλος: Στο 6,5% η εισφορά των εργαζομένων με μπλοκάκια

«ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣΑ»

Ο στρεβλός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, η κρίση και το μνημόνιο είναι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δίνει τη μάχη για το κοινωνικό μέλλον της Ευρώπης.

«Δεν έχουμε πλέον αποθεματικά στα Ταμεία. Το PSI ήταν η χαριστική βολή» δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας: «Επιχειρούμε ταυτόχρονα τρία πράγματα: να συγκρατήσουμε την δαπάνη, να ενσωματώσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα και να πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα σε αντίθεση με όσα γινόταν μέχρι τώρα».

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το νέο ασφαλιστικό είναι να χαθεί η ελπίδα στο νέο εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη και στον συνταξιούχο ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει την σύνταξή του» επεσήμανε παράλληλα ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι το ασφαλιστικό είναι εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα και αφορά και τις επόμενες γενιές.

Οι επόμενες κινήσεις - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να ενημερώσει σχετικά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνέντευξη Τύπου έρχεται μια μέρα μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εργοδότες στην οποία υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία κυβέρνησης και φορέων για κάποια αύξηση στις εισφορές για να αποφευχθεί ακόμα μεγαλύτερο "χαράτσι" στις κύριες συντάξεις.

Ο λογαριασμός, ωστόσο, δεν κλείνει, καθώς το ζητούμενο είναι να μειωθεί -όπως έχει δεσμευθεί η Αθήνα από τον Ιούλιο- η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016, αλλά υπολείπεται ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί ο στόχος αυτός.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ποσό αυτό "θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό".

Όπως αναφέρει το Μαξίμου, μάλιστα, "οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας στηρίζουν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης".

Πληροφορίες, όμως, από τη συνάντηση αναφέρουν ότι παρότι έμποροι και εμποροβιοτέχνες φέρονται διατεθειμένοι να αποδεχτούν μια αύξηση εισφορών κατά μια μονάδα (με το υπόλοιπο 0,5% να επιβαρύνει τους εργαζόμενους), βιομήχανοι και ξενοδόχοι -που απασχολούν και πολύ περισσότερο προσωπικό στις επιχειρήσεις τους- δεν δέχονται αύξηση εισφορών που να υπερβαίνει τη 0,5 μονάδα.

Διαβάστε επίσης