Οργισμένη επιστολή προς τον ΟΗΕ για τις 89 παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου

μέσα σε ένα μήνα!

«Η επιχειρηματολογία της 'Αγκυρας ότι ο λόγος κατάρριψης του (ρωσικού) αεροσκάφους στις 24 Νοεμβρίου ήταν η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου δεν μπορεί να πείσει. Και αυτό γιατί η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά τον κυπριακό εναέριο χώρο, σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει σε επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης, Νίκος Αιμιλίου.  

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η επιστολή στάληκε στις 15 Δεκεμβρίου, 2015 και σε αυτή καταγράφονται όλες οι παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου με κάθε λεπτομέρεια, καλύπτοντας την περίοδο από 2-30 Νοεμβρίου 2015 και ανέρχονται στις 89 .

Στην επιστολή αναφέρεται πως «η Τουρκία είναι συνεπής στην εφαρμογή των δύο μέτρων και δύο σταθμών όσον αφορά τον σεβασμό των διεθνών νόμων και κανονισμών, όπως απέδειξε πρόσφατα στο επεισόδιο της 24ης Νοεμβρίου».
Υπενθυμίζεται πως η ίδια η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο τουλάχιστον τεσσάρων γειτονικών χωρών. «Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του διεθνούς δικαίου ¨αλά καρτ¨, σημειώνεται στην επιστολή του πρέσβη Αιμιλίου προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Για τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου στην επιστολή σημειώνεται ότι οι ενέργειες της 'Αγκυρας στοχεύουν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, με τον ισχυρισμό ενός δήθεν εναέριου χώρου πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, η Τουρκία εξακολουθεί να παρενοχλεί συστηματικά στρατιωτικά και μη αεροσκάφη στο FIR Λευκωσίας μέσω ασυρμάτων. Επίσης, στην επιστολή τονίζεται ότι η πολιτική της Τουρκίας να παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς διακυβεύει την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής και προκαλεί δυσκολίες για την εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Κύπρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ