Αχαΐα: Παγκόσμια μνημεία της UNESCO Βουραϊκός και Χελμός

Αναφορές σε Σπήλαια Λιμνών και Ύδατα Στυγγός

Μία πολύ ευχάριστη είδηση ήρθε για πέντε γωνιές της πατρίδας μας, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που εντάχθηκαν στο νεοσύστατο Παγκόσμιο Δίκτυο των Γεωπάρκων, το οποίο δημιουργήθηκε υπό τη σκέπη του Διεθνούς και σημαντικής εμβέλειας οργανισμού προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, UNESCO.

Οι 5 αυτές περιοχές, ανάμεσα στις οποίες είναι και το βουνό του Χελμού και ο ποταμός και φαράγγι του Βουραικού, αποτελούν γεωλογικά φυσικά μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Όπως αναφέρει αναλυτικό δισέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος (φύλλο του Σαββάτου 2 Ιανουαρίου 2016) τον περασμένο μήνα η UNESCO ως βραχίονας του ΟΗΕ για τον Πολιτισμό προχώρησε στη θεσμοθετημένη δημιουργία του συγκεκριμένου δικτύου για την προστασία και ανάδειξη περιοχών με ιδιαίτερη γεωλογική, πολιτισμική σημασία, συμπεριλαμβάνοντας στον μεγάλο αυτό κατάλογο και πέντε ελληνικά Γεωπάρκα.

Πρόκειται για τη νήσο Λέσβο (το νησί όπου στράφηκαν όλα τα βλέμματα στον πλανήτη λόγω των αμείωτων προσφυγικών ροών), την περιοχή του Ψηλορείτη, τη Σητεία, το εθνικό πάρκο Χελμού – Βουραϊκού στην Αχαΐα και τον εθνικό δρυμό Βίκου – Αώου.

«Το Παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων συμπεριλαμβάνει περιοχές με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον, γεωλογικά μνημεία του πλανήτη. Σε αυτά σήμερα συγκαταλέγονται 120 περιοχές σε 33 χώρες του κόσμου. Τα περισσότερα βρίσκονται στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ και άλλες χώρες υποβάλλουν υποψηφιότητες για να εντάξουν περιοχές» ανέφερε ο Νίκος Ζούρος, καθηγητής στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.

Ο ίδιος όπως αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας Έθνος, σήμερα έχει αναλάβει τη θέση του προέδρου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων ενώ υπήρξε από τους εμπνευστές της ιδέας πριν από δύο δεκαετίες. Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Έθνος», μαζί με άλλες τρεις περιοχές σε Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία ξεκίνησαν την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα διεθνές δίκτυο για την ανάδειξη των μνημείων της φύσης. Σταδιακά το δίκτυο μεγάλωσε και από μια διεθνής οργάνωση εντάχθηκε τώρα σε επίσημο πρόγραμμα της UNESCO.

«Ως γεωπάρκο χαρακτηρίζεται μια ευρεία περιοχή που διαθέτει γεωλογικά μνημεία διεθνούς ενδιαφέροντος, η αξία τους για την εξέλιξη του πλανήτη υπερβαίνει τα εθνικά όρια και πρέπει να υπάρχει φορέας που να ασχολείται με την προστασία και ανάδειξή τους. Τα οφέλη είναι προφανή. Είναι η διεθνές προβολή, μια αναγνώριση η οποία δίδει κύρος στο μνημείο και αυτό οδηγεί στο να αυξηθεί η επισκεψιμότητα» τόνισε ο κ. Ν. Ζούρος.

Αναφορικά με το περίφημο ασυναγώνιστης φυσικής ομορφιάς Πάρκο του Χελμού – Βουραικού, αναφέρονται στο δημοσίευμα τα εξής:

Τον Οκτώβριο του 2009 έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και του παγκόσμιου Δικτύου GGN της UNESCO. Οι σημαντικότεροι γεώτοποι είναι: το απότομο και επιβλητικό Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο.

Στα κάθετα τοιχώματα του φαραγγιού σαν τεράστιες οθόνες προβάλλουν τη γεωλογική εξέλιξή του, με τα κροκαλοπαγή, τους λεπτοπλακώδεις ασβεστόλιθους, ενώ σαν πινελιές ενός πανύψηλου ζωγράφου θαυμάζουμε τα ρήγματα και τις πτυχές των πετρωμάτων. Το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά με τις 13 καταπληκτικές υπόγειες λίμνες δείχνει την αργή και δημιουργική δράση του νερού στο πέρασμα των αιώνων με τους θαυμάσιους και τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Στην περιοχή θα συναντήσουμε τα παλαιότερα πετρώματα του γεωπάρκου (περίπου 200 εκατομμυρίων ετών) ηφαιστειακά και μεταμορφωμένα, ενώ ένα μονοπάτι βγάζει στα μυθικά ύδατα Στυγός, μια πηγή σε υψόμετρο 2.100 μ. στη Νεραϊδoράχη του Όρους Χελμού.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ