Γ. Μουζάλας: Έχουμε ένα νέο φαινόμενο, τους Αλγερινούς και τους Μαροκινούς

«Τα χερσαία σύνορα φυλάσσονται θαυμάσια»

«Θυμώνω πολύ όταν ακούω για την Ελλάδα ως “ξέφραγο αμπέλι”», τόνισε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας την ίδια στιγμή αλλαγές στη σύνθεση των μεταναστών.

«Τα χερσαία σύνορα φυλάσσονται θαυμάσια. Στα θαλασσινά δεν υπάρχει τίποτε άλλο να κάνεις παρά μόνο διάσωση όταν έρχεται η βάρκα», ανέφερε σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» και επισήμανε: «Έχουμε ένα καινούριο φαινόμενο. Τους Μαρoκινούς και τους Αλγερινούς. Δεν συμβαίνει κάθε βράδυ, αλλά συμβαίνει συχνά και σε μεγάλους αριθμούς που δεν είχαμε το προηγούμενο διάστημα».

«Ο Μαροκινός στο Μαρόκο πρέπει να μάθει ότι ο Οσμάν πήγε στην Ελλάδα και γύρισε» σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

Επανέλαβε επίσης ότι οι εισροές μεταναστών και προσφύγων είναι ιδιαίτερα αυξημένες για την εποχή, με 4 έως 4,5 χιλιάδες ανθρώπους ημερησίως, χωρίς η Τουρκία να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μετά τη συμφωνία με την ΕΕ. «Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στις τουρκικές ακτές», ξεκαθάρισε.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν λειτουργήσει τα hot spots στα νησιά, εκφράζοντας επιφυλάξεις μόνο για την Κω λόγω των αντιδράσεων μερίδας των κατοίκων.

Όσο για την πλατεία Βικτωρίας δήλωσε: «Στην πλατεία Βικτωρίας είναι γύρω – γύρω οι τράπεζές τους, τα σόγια τους, οι φίλοι τους, οι επικοινωνίες τους. Πηγαίνουν εκεί, κάθονται το πρωί όπως οι Έλληνες πήγαιναν στο σταθμό του Μονάχου. Η προσπάθειά μας είναι οι πλατείες να ανήκουν στους ανθρώπους να μην είναι υπνωτήρια».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ