Από την Πάτρα, στο Αϊβαλί

παρατείνεται για δεύτερη φορά μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου

Λόγω του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος η έκθεση «Από την Πάτρα στο Αϊβαλί» του SOLOUP, παρατείνεται για δεύτερη φορά μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου 2016.

 

Πρόκειται για την έκθεση που δημιουργήθηκε με αφορμή την κυκλοφορία του graphic novel "Αϊβαλί" του Soloúp από τις εκδόσεις Κέδρος. 
 

Δύο περίπου χρόνια από την κυκλοφορία του, το βραβευμένο graphic novel «Αϊβαλί» του Soloup, παραμένει τραγικά επίκαιρο.

Μικρασιατική καταστροφή, πόλεμος, εθνικισμοί, θρησκευτικό μίσος, πρόσφυγες…

Ένα μονοήμερο ταξίδι από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί. Κι εκεί, ανάμεσα στις δυο ακτές, μεσοπέλαγα, ένα ταξίδι στο χρόνο. Στη ματωμένη Ιστορία. Σε όσα χωρίζουν τους ανθρώπους του μικρού μπουγαζιού. Σε όσα ενώνουν τους λαούς όλης της γης.

Ξεριζωμός. Χαμένες πατρίδες. Συνθήκη της Λοζάνης. Η πρώτη μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών στη σύγχρονη Ιστορία. Εκατομμύρια τραγωδίες, αμέτρητες ιστορίες κυνηγημένων ψυχών. Τις περισσότερες δεν τις μάθαμε ποτέ. Άλλες πάλι, αυτές που οι πρόσφυγες αφηγήθηκαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, σιγά σιγά μπερδεύονται, βυθίζονται στη λήθη, χάνονται. Ελάχιστες από αυτές καταγράφηκαν στο χαρτί. Ελάχιστες σώθηκαν, για να ορθώσουν τη μνήμη απέναντι στα ανθρώπινα λάθη που, όταν ξεχνιούνται, επαναλαμβάνονται.

Εκεί, στα υδάτινα σύνορα, στο στενό πέρασμα ανάμεσα στη Λέσβο και στα μικρασιατικά παράλια, ξετυλίγονται τέσσερις από αυτές τις ιστορίες. Τέσσερις Αϊβαλιώτες αφηγούνται. Τρεις Έλληνες κι ένας Τούρκος: Φώτης Κόντογλου, Ηλίας Βενέζης, Αγάπη Βενέζη-Μολυβιάτη, Αχμέτ Γιορουλμάζ.

Και όταν τα πόδια ξαναπατούν στη γη, το σήμερα προσπαθεί να λογαριαστεί με το χθες. Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει.

Στην έκθεση, που έχει θεωρηθεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα των τελευταίων ετών, όπου και αν παρουσιάσθηκε, παρουσιάζονται εικόνες, πρωτότυπα σχέδια και προσχέδια από το Αϊβαλί, επιμέρους θεματικές ενότητες για τον τρόπο κατασκευής και αφήγησης της ιστορίας με την μορφή comics, όπως και τη χρήση πηγών (cartpostal, παλιές φωτογραφίες, στολές, πλοία κλπ) κατά την σχεδίαση. 
 

 

Η έκθεση συμπληρώνεται από σπάνιες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό που προέκυψε κατά την έρευνα. Ένα ταξίδι στον χρόνο. Η Μικρασιατική καταστροφή και η Συνθήκη της Λοζάνης με την ματιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς προσφύγων.

Μετά από την Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη), τη Λέσβο (Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου), τα Χανιά (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) και τη Λάρισα (Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα), η έκθεση έρχεται τον Δεκέμβρη και στην Πάτρα, στο Θέατρο Λιθογραφείον.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία του θεάτρου, μια και η έκθεση από μόνη της είναι ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό γεγονός, που ξεφεύγει από τα εικαστικά πλαίσια, μοχλεύει την μνήμη, κινητοποιεί την καρδία. Η έκθεση πρόκειται να συνδυασθεί με σειρά εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλόγους και ομάδες, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα.


Θέατρο Λιθογραφείον
Μαιζώνος 172 & Τριών Ναυάρχων
Διάρκεια έκθεσης: 5-20 Δεκεμβρίου 2015

Πρώτη παράταση: 21 – 31 Δεκεμβρίου

Δεύτερη παράταση 1 – 10 Ιανουαρίου 2016
Ώρες Λειτουργίας: 10 πμ-2μμ & 6μμ-9μμ
Γενική είσοδος 2€

Διαβάστε επίσης